Hosté ubyli ve více než polovině oslovených restaurací a ještě zásadněji klesly tržby. A to u dvou třetin oslovených restaurací.

Někteří provozovatelé mluví kvůli zákazu dokonce o krachu.

„S hospodami končím, už neprodám ani slané tyčinky. Stálí zákazníci jsou v drtivé většině kuřáci,“ postěžoval si Petr Štencl, který pod názvem U Vzducholodě provozuje v Prostějově dva hostince.

Jak na hostinské a jejich hosty dopadl zákaz kouření?

Právě na Prostějovsku je v porovnání se zbytkem kraje dopad zákona na tržby nejvíce patrný. Bojuje s ním přes osmdesát procent hospodských.

Mezi nimi i Hana Zavadilová, majitelka Hostince Hasan ve Stařechovicích.

„Lidí je míň a tržby jsou nižší. Zatím se snížily asi o třetinu, v zimě to očekávám ještě horší. Tak o půlku. Nebo to bude rovnou krach,“ vyjádřila se hospodská.

Pokud jde o hosty, stýskají si zejména majitelé na Přerovsku, kde úbytek hlásí více než dvě třetiny oslovených podniků.

Někde ale o zákazníky nepřišli, jen se proměnilo osazenstvo.

„Výrazně ubylo mladých zákazníků. Nahradily je ale rodiny s dětmi, kterých teď chodí mnohem víc než dřív. Tržby ale o něco poklesly, protože se už tolik nepije pivo,“ zmínila provozní olomoucké restaurace U Morousů Jana Kočarová.

V zimě se ukáže

Prubířským kamenem pro hostinské bude až podzimní a zimní období.

„V létě se zákaz kouření moc neprojevoval, zákazníci seděli na zahrádce. Ale jak se ochlazuje, propad zákazníků začíná být znát,“ uvedla spolumajitelka restaurace Švejk v Hranicích Simona Žůrová.

Velká část provozovatelů původně kuřáckých podniků se zákazem kouření nesouhlasí a chápou ho jako zásah do svobody podnikání.

„I když se u nás zákon nepodepsal na návštěvnosti, není podle mě v pořádku. Každý by měl mít možnost rozhodnout se, zda se v jeho podniku bude kouřit, nebo ne,“ nechal se slyšet provozovatel restaurace Kamenný sál na plumlovském zámku na Prostějovsku Martin Valenta.

Stejný názor zastává i Jaroslav Majerčík z olomoucké nálevny U Dvou Strašidel. „Jde o omezování našich práv a útok na provozovatele,“ míní hospodský.

Kuřácké klubovny

Některé podniky se snaží z dosahu zákona vymanit. A to tak, že své původně veřejné provozovny mění na soukromé kuřácké klubovny.

Zákazníci takovýchto kluboven se musejí registrovat a získat tak členství v klubu. Zatím ale není jisté, jestli toto řešení obstojí u kontrol. Mohlo by se jednat o pokus o obcházení zákona.

V každém, i Olomouckém kraji se najdou provozovny, kde s vymýcením tabákového dýmu zákazníci přibyli.

Nejvíce takových je podle celorepublikové statistiky v Karlovarském kraji, kde více hostů zaregistrovalo třicet procent oslovených majitelů restaurací.

V Olomouckém kraji je podle reakcí provozovatelů nárůst zákazníků nízký, přírůstek zmínila jen čtyři procenta dotázaných.

„Lidé jsou spokojeni, že neodcházejí domů v oblečení, které je nasáté kouřem,“ konstatovala například manažerka šumperské restaurace Maják Kateřina Fejlková.

Klára Slavíčková