VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Houbařská sezona začne až koncem srpna, říká přerovský mykolog Polčák

Smaženice, kulajda nebo houbová omáčka. Milovníkům hřibů se teď jistě probudily všechny chuťové pohárky, na pořádné úlovky si však budou muset houbaři ještě počkat.

3.8.2018
SDÍLEJ:

Houby. Ilustrační foto. Foto: DENÍK/ Karel Rozehnal

Na Přerovsku a Hranicku momentálně nic neroste, na vině je hlavně sucho.

Není se co divit, počasí posledních měsíců růstu hub totiž nenahrává. Radovat se mohou tam, kde vydatně pršelo, ani tam ale není situace růžová.

„Červenec je nejteplejším měsícem v roce, houby prostě mají pauzu. V současné době začínají růst tam, kde vydatně zapršelo, to znamená Beskydy a Jeseníky, ale i odtud si lidé plné košíky rozhodně neodnesou, protože houby jsou červivé, to mám vyzkoušené,“ nastínil situaci v lese Jiří Polčák.

Autem z Beskyd do Přerova? Houby můžete vyhodit

Přerovsku se vydatnější srážky vyhýbají obloukem, houbaři tak mají zatím smůlu.

„Tady si na parádní úlovky budou muset milovníci houbaření ještě počkat. Momentálně se zde maximálně vyskytují vzácné druhy hub, ale to se opravdu jedná o výjimky, ty ani běžný konzument v podstatě není schopen rozpoznat,“ doplnil přerovský mykolog.

Ti, kteří se chystají navštívit oblasti, kde houby rostou, by měli mít na paměti fakt, že převoz hub v takovém počasí s sebou přináší jistá rizika.

„Při teplotách nad pětadvacet stupňů už nejsou pro houby dobré podmínky. Uchovávat je v těchto teplotách je veliké riziko. Pokud dáme například v Beskydech do auta košík hub a chceme ho dovézt do Přerova, tak ho potom můžeme vyhodit – houby se rychle zapaří,“ varoval Jiří Polčák.


Podle známého mykologa se ale například na podzim minulého roku houbám dařilo nadprůměrně.

„Houbařská sezona začne až koncem srpna. Lidé by ale měli na paměti, že je špatně, když jeden den zaprší a oni jdou hned druhý nebo třetí den do lesa. Chodí pak po lese a šlapou na podhoubí, a pak se diví, že nic neroste. To je špatně,“ řekl na závěr.

Autor: Jana Obšnajdrová

3.8.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Montážní dělník 16 000 Kč Montážní dělníci výrobků ze dřeva a příbuzných materiálů Výroba dřevěných obalů. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč, mzda max. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nabízíme:, příspěvek na stravu, dopravu, palivové dříví., , Zájemci se mohou hlásit u kontaktní osoby - Vítězslav Lév:, - telefonicky v pracovní dny 8,00 - 13,00 hod. na čísle 581 624 344;. Pracoviště: Pila potštát s.r.o., Padesát Lánů, č.p. 165, 753 62 Potštát. Informace: Vítězslav Lév, +420 581 624 344. Doprava a logistika - Doprava a logistika Skladník 115 Kč Skladníci, obsluha manipulačních vozíků Skladník - manipulant. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 115 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Nástup možný ihned. Smlouva na dobu určitou s možností prodloužení smlouvy na dobu neurčitou., , Náplň práce: , Odpovědnost za správné naskladnění a vyskladnění materiálu a výrobků. Pečlivost a zodpovědnost., , Požadavky:, Řidičský průkaz skupiny B. Průkaz VZV - výhodou., , Nabízíme:, Dlouhodobou pracovní perspektivu a zázemí stabilní české společnosti; Stravenky v hodnotě 100 Kč; Odměny za nízkou nemocnost; Odměnu na letní a zimní dovolenou; Firemní akce; Možnost karierního růstu., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: zamestnani@mglsro.cz. Pracoviště: M g l s.r.o. - pracoviště bělotín, 753 64 Bělotín. Informace: Jarmila Blažková, +420 581 696 008. Řemeslné práce - Řemeslné práce Truhlář 18 000 Kč Truhláři (kromě stavebních) a pracovníci v příbuzných oborech Truhlář - stolař. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Pružná pracovní doba, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Požadujeme:, praxe v oboru výroba nábytku z masivu a lepení spárovky; spolehlivost, zručnost a ochotu se učit novým věcem., , Nabízíme:, práci ve skvělém kolektivu, flexibilní pracovní dobu, možnost přesčasu, možnost vést projekty s přidanou hodnotou, kariérní růst, výborné technické zázemí - Cnc frézy a Nc čtyřstranná fréza., , Zájemci se mohou hlásit:, - zasláním životopisu (CV) na email: jmeli.prodej@seznam.cz;, - telefonicky na čísle 724 458 100 - p. Stavárek, , Místo výkonu práce: Nádražní 216, Hustopeče nad Bečvou. Pracoviště: Přírodní dekorace s.r.o. - pracoviště hustopeče n.b., Nádražní, č.p. 216, 753 66 Hustopeče nad Bečvou. Informace: Jan Stavárek, +420 724 458 100. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 15 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Nabízíme:, osobní ohodnocení, strava., , Zájemci se mohou hlásit u pana Smoly:, - zasláním životopisu (CV) na email: restaurace@restaurace-pivovar.cz;, - telefonicky na čísle 777 715 563;, - osobně v Restauraci - pivovar, Komenského 35, Přerov. Pracoviště: Schmidt - restaurace s.r.o. - pracoviště přerov, komenského ul., Komenského, č.p. 696, 750 02 Přerov 2. Informace: Ctirad Smola, +420 777 715 563.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Losování volebních čísel v Hranicích
2

Volební čísla v Hranicích jsou rozlosována. Jedničku mají lidovci

Infocentrum o Hranické propasti
14

14 000 návštěvníků! Tolik jich už zavítalo do infocentra o Hranické propasti

Desmond i Kateřina Brožová zazáří na Hustopečských dnech

Skupiny Desmond a Mirai nebo herečka a zpěvačka Kateřina Brožová. To jsou největší lákadla letošních Hustopečských dnů, které se konají od pátku 24. do neděle 26. srpna na zámku v Hustopečích nad Bečvou.

Až na vrcholky hor se 165 kily na zádech a neckyáda na suchu: videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 18. až 19. srpna 2018.

Surovec s kočárkem a 17 ukradených kol za měsíc: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 17. srpna 2018.

O pivu, vodě i Jeseníkách. Ředitel Holby odpovídal ON-LINE

„Pivo vaříme z podzemní vody z horských pramenů,“ říká ředitel pivovaru Holba Vladimír Zíka.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT