Přepočteno na čísla: například v Lipníku v kultuře vynakládají 2124 korun na jednoho obyvatele, v Hranicích je to jen 721 korun na hlavu. Vyplývá to z letos zveřejněných údajů odboru školství a sociálních věcí v Hranicích.

„Každé město má nějaké možnosti a své prioritní osy, kde dává své peníze. Ty tabulky ale mluví jasně. Kultura v Hranicích potřebuje více peněz, což je znát i v praxi. Musíme obracet každou korunu, finance jsou potřeba na vybavení nebo na umělce. Ty věhlasné si často nemůžeme dovolit," řekla ředitelka Městského kulturního zařízení v Hranicích Helena Votavová.

Právě tato příspěvková organizace města má být od začátku nového roku spojena s knihovnou i Městským muzeem a galerií do jednoho zařízení. Tříčlenný řešitelský tým, který sestavoval Program kultury v Hranicích na příštích šest let, s tímto krokem spojuje další finanční injekci, která má posílit kulturní činnosti o devět set tisíc korun.

Sloučení však má i své odpůrce.

„Osobně s tím spojením tří organizací do jedné zásadně nesouhlasím, podle mě je to nesmysl. Ovšem to, že je kultura ve městě podfinancovaná, je prostě fakt. V tomto se s řešitelským týmem shodnu. Devět set tisíc korun není málo, ale peněz by mělo být ještě jednou tolik," komentoval zastupitel Bronislav Ludmila.

Přestože hraničtí zastupitelé už v červnu schválili materiál, který počítá s navýšením finančních prostředků na jednotlivé organizace, rozpočet na rok 2015 budou schvalovat už nově zvolení představitelé města.

„Peníze by měly přispět ke zdokonalení kulturních aktivit, jejich přísun neznamená, že by kultury ve městě bylo málo," řekl mluvčí Městského úřadu Hranice Petr Bakovský.

Pokud rozpočet s návrhem na přidání financí do kultury projde, z částky 900 tisíc korun bude 400 tisíc určeno Městskému kulturnímu zařízení pro pořádání akcí, 350 tisíc se vyčlení pro nákup nových knih a rozšíření pracovní doby hranické knihovny a zbývajících 150 tisíc má zvýšit kvalitu a počet výstav a zároveň kompenzovat ztrátu z bezplatného vstupu na pořádané výstavy v Městském muzeu a galerii v Hranicích.