Součástí aktuálního projektu je také nákup mobilní kamery, kterou budou moci policisté přemisťovat a lépe tak pokrývat nejproblematič­tější místa.

Nákup nového vybavení navazuje na projekt z roku 2015, kdy došlo k zefektivnění kamerového systému města Hranice, a to výměnou starých kamer za kamery s větším rozlišením a lepším obrazem. Poslední zastaralá stacionární kamera je umístěna u hranické sokolovny.

Město hodlá k výměně využít dotační program Ministerstva vnitra.

„Dotace by se měla pohybovat v rozmezí 70 až 90 procent," uvedl starosta města Hranice Jiří Kudláček. Celkové náklady se pohybují těsně pod hranicí 200 tisíc korun.

Zastupitelstvo na svém posledním jednání připravovaný projekt podpořilo.

„Je pravdou, že to může trošku zavánět jakýmsi sledováním. Je ale potřeba říct, že kamerový systém se osvědčil, protože se díky němu opravdu dohledala spousta trestné činnosti," připomněl člen zastupitelstva Miroslav Raindl.

Příkladem efektivity kamer může být například srpnové dopadení zloděje jízdních kol, o kterém jsme v Deníku také informovali.

Mobilní kamera lepší než pět pevných

Přesto, že je kamerový systém v Hranicích modernizován, takzvané chytré kamery zatím nejsou na pořadu dne.

„O chytré kamery se nejedná. Pokud bychom šli do takového systému, pak bychom se museli bavit o zcela jiných prostředcích. Určitě budu rád, když se v budoucnu takový projekt podpoří, ale v tuto chvíli se jedná o výměnu zbývající stacionární kamery a nákup další mobilní kamery," vysvětlil zastupitelům velitel Městské policie Hranice Miroslav Mann.

Mobilní kamery jsou podle slov velitele praktičtější než kamery statické.

„Používáme je na místech, kde máme problém. Lepší než po Hranicích rozmístit dalších pět kamer, se nám jeví právě nákup mobilní kamery," objasnil Miroslav Mann.

Kamerový systém je v tuto chvíli v Hranicích tvořen soustavou dvanácti kamer.

David Král