Dopravní přestupky, vandalství a výtržnictví, rušení nočního klidu, to jsou nejčastější případy, které se daří v Hranicích odhalovat díky městskému kamerovému systému. Ten neslouží jen strážníkům, kteří jej provozují, mnohdy pomáhá i kriminalistům při objasňování některých případů.

Na pořádek v Hranicích v současné době dohlíží sedm venkovních kamer. „Kromě toho máme ještě jednu ve dvoraně zámku,“ doplnil zástupce velitele hranických strážníků Hynek Pitrun. První kamery se ve městě objevily před deseti lety. Tehdy byly jen čtyři, o dva roky později přibyly další dvě.

„V místech, kde je používáme, klesl počet trestných činů,“ sdělil již dříve velitel hranických strážníků Miroslav Mann.

Během deseti lety se kamery i několikrát stěhovaly. Jedna se například nacházela v Nádražní ulici, kde docházelo k problémům s vojáky základní služby. Ta však byla posléze zrušena, a tak kamera putovala tam, kde jí bylo potřeba více, na Novou ulici, kde monitoruje pohyb v okolí supermarketů Hypernova a Lidl.

Druhá kamera se nacházela na střeše věžáku u kruhového objezdu na třídě 1. máje. Dnes je na stejné ulici, ale na domě za prodejnou Albert. „Monitorujeme prostranství před podnikem Ponorka, kde v noci občas dochází k různým výtržnostem,“ vysvětlil před časem Miroslav Mann.

Obrázky z kamerového systému využívají i hraničtí kriminalisté. „Pokud řešíme nějaký případ, který se stal v dosahu tohoto systému, vždy zjišťujeme, zda jej kamery neviděly,“ uvedl kriminalista Marek Nádvorník.

Podle jeho slov tak záznamy z kamer pomohly při rozklíčování několika případů. „Měli jsem tu například muže, který tvrdil, že byl v určitou dobu okraden ve své ubytovně. Kamery ho ale viděly, jak se v uvedený čas pohybuje opilý v centru města. Potácel se z jedné strany ulice na druhou a postupně ztrácel všechny věci, které mu údajně měly být ukradeny,“ vyprávěl Marek Nádvorník.

Monitorovací systém také prochází postupnou modernizací. Hraničtí strážníci už tak vyměnili tři kamery. Nové zařízení je rychlejší a má lepší viditelnost v noci.

„Připravuje se také výměna obrazovek na strážnici, místo kterých budeme mít nové LCD monitory,“ sdělil Hynek Pitrun. Novinkou je i nedávné posílení paměti kamerového systému. Záznamy jsou nyní místo čtyř dnů zachovávány celý týden.