„Dvanáct let se snažím fotit náš potok, jak neustále zídky padají, dvanáct let jsme to lepili jako vlaštovky. To ale bohužel nestačí. Je potřeba udělat celou rekonstrukci s pořádným základem," sdělila Vlasta Zapatová z Drahotuš.

Tamní osadní výbor už v minulém roce nechal přes příslušné odbory města zpracovat projektovou dokumentaci, na jejímž základě by k opravě nebezpečného úseku potoka došlo.

Místní lidé potvrzují, že situace se každoročně zhoršuje. Lokalitou mezi Nádražní a Zahradní ulicí v Drahotuších přitom chodí lidé a projíždějí auta.

„Ta vozovka už se propadá do potoka, je to fakt neštěstí. Některé díry se už zabetonovaly, ale po jakémkoliv dešti se to znovu propadne," popsala Vlasta Zapatová.

Obrat nastal až nyní

Kritická situace v Drahotuších panuje dlouhodobě a zhoršuje se prý po každém vytrvalejším dešti. S nevyhovujícím stavem zídek narůstala také částka, za kterou by bylo zapotřebí podmínky řešit. Jenže do rozpočtu města se tato záležitost dříve vůbec nedostala. Obrat nastal až nyní. Kontrola v letošním roce totiž zjistila, že problém Drahotušského potoka se v dané oblasti musí řešit co nejdříve.

„Rada města Hranic se materiálem zabývala a nakonec zastupitelstvu doporučila schválit přípravné práce na realizaci opravy. Bude zapotřebí připravit dokumentaci v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek," konstatovala v souvislosti s připravovaným výběrovým řízením starostka Hranic Radka Ondriášová.

Bude to stát 2,5 milionu

Rekonstrukce si vyžádá přibližně 2,5 milionu korun. Právě taková částka se ve zpracované projektové dokumentaci objevila. Zastupitelé uvolnění finančních prostředků schválili potřebnými třinácti hlasy.