Úkol zněl jasně. Držením za ruce se pokusit propojit most u parku Sady Čs. legií s mostem u jezu a vytvořit tak nový český rekord.

Do akce se zapojily všechny školy z Hranic a také několik škol z blízkého okolí.

„Děkuji všem, kteří dnes přišli a umožnili, aby se tento pokus o rekord mohl uskutečnit. Vyšlo nám skvěle počasí, atmosféra je také výtečná, takže ještě jednou děkuji všem,“ neskrýval nadšení ředitel ZŠ 1. máje Ivan Straka.

Těsně před devátou hodinou ranní se pak všichni účastníci dozvěděli, zda se skutečně podařilo rekord vytvořit.

„Pozorně jsem průběh pokusu sledovala, a je mi potěšením moci sdělit, že celkový počet účastníků je 3264 osob, čímž byl vytvořen nový český rekord,“ prohlásila k radosti všech přítomných oficiální komisařka rekordu Klára Klimecká.

„My jsme ze Střední průmyslové školy Hranice, jsme tady celá škola, takže asi tak pět set lidí. Je fajn se zapojit do takové zajímavé akce. A to nejen z toho důvodu, že nemusíme být ve škole,“ řekl se smíchem účastník rekordu David Klumpar.

Akce s názvem Držme spolu uspořádalo Vzdělávací centrum Hranice, ZŠ 1. máje a SSOŠ Hranice v rámci oslav 100 let od založení republiky. Při okamžiku držení se za ruce se tak kolem Bečvy symbolicky rozezněla česká hymna.

Původně mělo k pokusu o rekord dojít již na konci června. Vinou nepříznivého počasí však musela být akce zrušena a přesunuta na začátek září. 

Infocentrum o Hranické propasti
Podchod u nádraží v Teplicích na tři týdny uzavřeli. Kudy teď k propasti?
Po zhruba roce a půl prací tak mohla být oficiálně přestřižena slavnostní páska. V rámci stavby byly v Hranicích vybudovány tři retenční nádrže.
Hotovo! Obří projekt výstavby retenčních nádrží a kanalizace je dokončen