„Letos jsme obdrželi celkem osm nominací na cenu města. A musím říct, že každá z těchto nominovaných osobností, by si cenu zasloužila. Myslím však, že jsme nakonec i tento rok vybrali dobře,“ pronesl na úvod slavnostního předávání starosta Hranic Jiří Kudláček.

První část ceremoniálu pak byla věnována organizátorovi, pedagogovi a muzikantovi Bronislavu Ludmilovi.

„Chtěl bych poděkovat mým navrhovatelům, mým přátelům. Mirku Raindlovi, Karlu Konečnému a Toníku Ličmanovi. Za ocenění děkuji, je to pro mě velkým potěšením,“ řekl Bronislav Ludmila bezprostředně po převzetí Ceny města Hranice pro rok 2017. 

V Milenově se ve středu 15. listopadu srazil autobus s traktorem. Jedna žena byla zraněna.
Autobus se v Milenově srazil s traktorem, jedna zraněná

Vynikající jazzman se uznání ze strany města dočkal především za svou píli, kterou celé roky vynakládal na pořádání kulturních akcí v Hranicích.

Stěžejním počinem Bronislava Ludmily v této oblasti je bezesporu založení festivalu Evropské jazzové dny, který se právě letos dočkal jubilejního patnáctého ročníku. 

Kulturu se však Bronislav Ludmila snažil ve městě pozvedávat již za minulého režimu. Ať už z pozice vedoucího Jednotného klubu pracujících, nebo z pozice Bronislava Ludmily, milovníka umění. 

Díky jeho iniciativě se tak například podařilo na začátku osmdesátých let znovu oživit sborový zpěv v Hranicích. Podporoval ale také nejrůznější výstavní projekty, amatérská uskupení či kroužky.

Opomenout nelze ani pedagogická praxe Bronislava Ludmily. Jako pedagog stál u založení střediska výchovné péče, které se zaměřuje na závadové chování problémových dětí a mládeže. Dlouhá léta byl pak vedoucím tohoto střediska.

Starosta Hranic Jiří Kudláček
Rozpočet Hranic? V příštím roce 330 milionů

Byty, sanatorium, sport

Neméně bohatým výčtem záslužných činů se může pochlubit také druhý oceněný, Jaroslav Sedláček. Ten neopomněl zmínit význam kolektivů, se kterými mohl v průběhu života spolupracovat.

„Zcela určitě bych nikdy ničeho takového nedosáhl, nebýt těch skvělých lidí kolem mě. Moudrých férových, čestných a hlavně pracovitých. Bez kolektivu člověk nedosáhne nic, a všechny ty byty, které se nám podařilo vybudovat, jsou právě dílem celého kolektivu,“ vzpomněl skromně Jaroslav Sedláček na zásadní výstavbu bytů, která v Hranicích pod jeho vedením proběhla ze startu nového milénia. V rámci tohoto projektu vzniklo 160 nových bytů.

Mimořádnou stopu však Jaroslav Sedláček zanechal také v oblasti sportu. Aby taky ne, vždyť se jedná o dlouholetého předsedu TJ Sigma Hranice, který se zasloužil o výstavbu nových, a rekonstrukci stávajících, objektů tělovýchovné jednoty. 

Ale to pořád není všechno. Jako dřívější ředitel Lázní Teplice nad Bečvou stál v čele velké modernizace sanatorií Bečva, Janáček a Moravan a vůbec rozvoje teplických lázní.

„Moc a moc za ocenění děkuji a doufám, že si to dnes užiji se všemi těmi dobrými kamarády,“ dodal na závěr laureát.

Rozsvěcení vánočního stromu v Hranicích
Na rozsvěcení stromu zazpívá Leona Machálková s Cantabile

Zazpíval vnuk i laureát

V rámci slavnostního setkání došlo také na překvapivá hudební vystoupení.

Jako první zahrál a zazpíval vnuk Bronislava Ludmily, mladý jazzman Kryštof Janáček. Za pomoci klavíristy Radka Kňury tak připravil svému dědečkovi příjemné překvapení.

Patrně ještě větším překvapením se však stalo pěvecké vystoupení samotného Jaroslava Sedláčka, kterému se chvílemi podařilo rozezpívat všechny přítomné. 

Cena města se v Hranicích uděluje od roku 2005. Za tu dobu se této pocty dostalo téměř třem desítkám osobností. V minulém roce si cenu odnesl kameraman Petr Čepický a potápěči z České speleologické společnosti z Hranického krasu. 

Stará radnice v Hranicích
Hranická radnice v tichosti vybrala nového městského architekta

Autor: David Král