Městské autobusy v Hranicích dohromady dokázaly za rok objet šestkrát celou zeměkouli. S více než 250 tisíci ujetými kilometry tak představovaly pro Hranice velkou zátěž pro kvalitu ovzduší ve městě. Díky novým elektrobusům se tak sníží produkce škodlivého oxidu uhličitého v ulicích o 200 tisíc tun ročně.

„Kompletní elektrifikace MHD je součástí našeho boje za lepší životní prostředí v Hranicích. Nové elektrobusy produkují nulové emise, takže se bude našim obyvatelům lépe dýchat. A také ubude hluku,“ říká místostarosta města Ivo Lesák.

Na drahotušském letišti se sešli milovníci podzimní zábavy a pouštěli draky.
Drakiáda v Drahotuších přilákala desítky dětí

Mimořádně tiché

Zelenobílé elektrobusy budou extrémně tiché. Z toho důvodu budou muset vydávat uměle zvuk, aby je chodci včas registrovali a nedošlo k nehodám. Samotné vozidlo pak pojme na sedmdesát pasažérů, 26 sedících a 43 stojících. Dojezdová vzdálenost činí 180 kilometrů, což je pro město velikosti Hranic dostačující.

Do nově vybudovaného centra v areálu Cidem Hranice, kde se nachází dobíjecí stanice, parkovací místa i zázemí pro řidiče, by se měly dostat bez potíží.

„Velkou výhodou, zejména pro starší cestující, zdravotně postižené a maminky s dětmi, je, že všechny nové elektrobusy budou nízkopodlažní. Mladší generace by také mohla ocenit, že všechny budou vybaveny wifi,“ dodává místostarosta.

Práce na revitalizaci sídliště Nová v říjnu 2017
Revitalizace sídliště Nová pokračuje

Platba bez hotovosti

Vozidla budou vybavena i systémem umožňujícím rychlé odbavení cestujících prostřednictvím bezkontaktní platební karty. Dále jsou uvnitř informační panely zobrazující informace o jízdě v reálném čase. Zároveň budou elektrobusy napojené na centrální online dispečink, který umožní sledování autobusů v reálném čase s vyhodnocením a řízením provozu. Akustické asistenční systém pro slabozraké a nevidomé jsou samozřejmostí.

„Pro svá specifika byl projekt elektrifikace Hranic zařazen do evropského projektu ZeEUS (Zero Emission Urban Bus Systém. Jde o evropský projekt, který zastřešuje mezinárodní asociace veřejné dopravy – UITP (International Association of Public Transport) Hlavní činností projektu ZeEUS je rozšiřování elektrifikovaných řešení na sítě městské hromadné dopravy, čímž sleduje cíl Evropské komise vytvořit konkurenceschopné a udržitelné dopravní systémy s využíváním alternativních paliv,“ vysvětlil mluvčí města Petr Bakovský.

Prezident Miloš Zeman na návštěvě Olomouckého kraje
Prezident Zeman přijede do Lipníku