Už minulé pondělí pohotově založila Lenka Piskláková na Facebooku skupinu Hranice pod rouškou. Rozjela se obrovská vlna solidarity, zájmu a chuti pomáhat a během pár hodin se z této malé myšlenky stala velká akce. Stovky lidí se ozývají a každý chce něčím přispět.

„Pro obě holky se z toho stala práce na více než plný úvazek a vzhledem k obrovským poptávkám a vysokému počtu potřebných bylo nutné zajištění i peněz pro větší objem materiálu. Lidé tak přispívají finančně, materiálem i dalšími pracovními silami z domu,“ uvedla sestra Lenky Pisklákové Petra Novotná.

Tolik lidí, pomoci a příspěvků ale vyžaduje obrovské nasazení. Na své „základně“ v jednom bytě na Galašově ulici přímo v Hranicích tak mají čtyři stroje, s Pavlou Kubíčkovou i šest lidí na šití a permanentní vyčerpávající práci u šicích strojů.

„Nelze opomenout ani velice náročný management Lenky, který dnes už obnáší asi nejnáročnější část – komunikace se všemi a provázanost práce, odpovídání na stovky dotazů, nabídek, rozdělování práce a úkolů všem zájemcům, dále již zmiňovaného dodávání materiálů těm, kteří nemají, nebo jim dochází, práce také zahrnuje praní, žehlení, dovážení a odvážení, nakupování v hodinových frontách, broušení nůžek, vytváření manuálů na údržbu, grafiku, tisk, zajišťování občerstvení pro švadlenky, a také plánování dalších kroků a cest,“ popsala náročnou koordinaci Petra Novotná.

Hranice pod rouškou! Lidé se spojili a pustili se do šití

Šijeme, stříháme, nakupujeme

Pomáhající dobrovolníci mají své osobní životy, rodiny, práci doma a s dětmi. Přesto všichni tito lidé v Hranicích vytvořili jeden obrovský stmelený tým, kdy každý ze sebe vydává maximum.

„Všichni už jsme unavení. Makáme od rána do večera, zanedbáváme naše rodiny, šijeme, stříháme, rozdáváme úkoly, odepisujeme na stovky zpráv a komentářů, atd. Ale zároveň jsme získali novou energii, protože vidíme, že výroba nového typu roušek je rychlejší a roušky jsou praktičtější a hlavně větší,“ informovala čtvrtý den v každodenním reportu příznivce skupiny Hranice pod rouškou na Facebooku Lenka Piskláková.

„Co nás moc těší, že se sponzoři se ozývají sami a rozmazlují nás dobrým jídlem a různými vychytávkami,“ doplnila za všechny z týmu.

„Práce na domácí výrobě roušek se pro nás stala i obrovskou kreativní výzvou, kdy už chceme nejen vytvářet bezpečné roušky, ale i nový módní doplněk vytvořen z krásných barevných i vzorovaných látek. V každém z oslovených pak taková domácí barevná rouška vyvolává pocit hrdosti, radosti a pastvu pro oči,“ vyjádřila Lenka Piskláková.

Zaměstnanci Kunstu šijí roušky pro potřebné ve svém volném čase.
V Kunstu založili Dobrovolnický kroužek. Šijí v něm roušky pro nemocnice

Do nemocnice, lázní i seniorům na ulici

Tým Hranice pod rouškou ušil a rozdal už přes tři tisíce roušek. Jen za první týden jich bylo přes dva tisíce. V práci tým dobrovolnic pokračoval i během víkendu.

Roušky putovaly a stále je dodávají zaměstnancům do hranické nemocnice, teplických lázní, do Domova seniorů, Dětského domova, pracovníkům Charity, kteří se pohybují hlavně v terénu, jejich ústenky ocenily prodavačky v marketech i v menších prodejnách po celém městě a také zaměstnanci řady firem na Hranicku. Ústenky ale rozdávají i seniorům v ulici.

„Děkujeme všem, kteří přidali ruku k dílu nejen vlastní prací, ale i finančními příspěvky, materiálem, ale v neposlední řadě i rodinným příslušníkům, kteří jsou pomáhajícím oporou a pomocí,“ sdělila za celý tým dobrovolníků Lenka Piskláková.

Do ulic jen s rouškou. Ilustrační foto
V Hranicích druhý případ nákazy. Nikdo nás neinformoval, stěžuje si radnice