Kam se psy bez domova nebo s těmi, které na ulici odchytili městští policisté? Takový problém nyní řeší hranická radnice. Psí útulek sice v Hranicích zatím funguje, ale jeho provozovatel chce jeho činnost ukončit. Město proto musí postavit útulek vlastní.

Hraničtí strážníci ročně odchytí v ulicích města okolo stovky psů. Dosud většina zvířat, u nichž se nepodařilo zjistit majitele, putovala do útulku, který provozovali manželé Markovi při své veterinární ordinaci v Tovární ulici.

„Doktorka Marková nám ale oznámila, že s útulkem končí, a my proto musíme zřídit útulek vlastní, ať máme kam zatoulaná zvířata umisťovat,“ vysvětlila hranická místostarostka Radka Ondriášová (Právo a Spravedlnost).

Městu proto přišel vhod téměř třicetimilionový přebytek z loňského roku, které mohlo rozdělit na investiční akce. Na projekt na výstavbu útulku tak půjde půl milionu korun a čtyři miliony korun pak na vlastní výstavbu.

„Zatím přemýšlíme, kde se bude útulek nacházet. Na poslední radě jsme probírali hned několik možností,“ sdělila Radka Ondriášová. Mezi uvedenými návrhy byl areál bývalé výkrmny vepřů ve Slavíči, prostory družstva v Drahotuších, lokalita za kasárnami Jaslo a Jelení kopec.

Jak uvedl hranický starosta, chce město postavit zařízení pro zatoulaná zvířata co nejdříve. „Doktorka Marková oficiálně končí k 30. červnu. Do té doby to určitě nestihneme. Máme sice několik nouzových kotců, ale déle než několik měsíců bez útulku fungovat nemůžeme,“ sdělil hranický starosta Miroslav Wildner (ODS). Podle jeho slov by se mělo začít stavět letos a stavba by měla být hotova příští rok.

Poté bude muset radnice najít někoho, kdo bude útulek provozovat. „Dosud jsme dávali okolo 200 tisíc na krmivo a měli jsme to bez problémů. Kolik nás bude ročně stát nový útulek, zatím nevím. Je ale možné, že se domluvíme na spolufinancování s některým z okolních měst, například s Lipníkem ,“ řekl starosta.