Vedení města se při jednání o zapojení do celostátního projektu, který počítá právě i s aktivitou dalších měst z Čech a Moravy, vyslovilo jednoznačně proti.

Město Poděbrady, z jehož iniciativy akce vychází, tak bude muset hledat podporu jinde.

V Hranicích se uvažovalo o tom, že slavnostní připomínka jubilea proběhne 22. června právě v ulici, která je po zmíněném panovníkovi pojmenovaná.

Pro uspořádání důstojné připomínky tohoto výročí prý ale na ulici Jiřího z Poděbrad nejsou vhodné podmínky.

„Do této akce se v Hranicích nezapojíme. Její podmínkou totiž je uskutečnění koncertu nebo podobného hudebního představení. Na uspořádání takové akce ovšem v ulici není vhodné prostředí," konstatovala místostarostka Hranic Pavla Tvrdoňová.

Součástí oslav by bylo také pokřtění knihy o životopise Jiřího z Poděbrad.

„Uvažovalo se ještě o parčíku u rybníku Kuchyňka, ale nakonec ani tato myšlenka neprošla. Rada města byla při hlasování jednoznačně proti," přiblížila místostarostka průběh jednání sedmičlenného městského orgánu.

Předchůdce Evropské unie

S myšlenkou společných oslav výročí oslovily Poděbrady města, ve kterých se ulice či náměstí s názvem slavného českého panovníka nachází. Ta by tedy přispěla k uskutečnění svým způsobem rekordní události.

Mírová mise Jiřího z Poděbrad se oslavuje kvůli jeho snaze o sjednocení katolických evropských vládců. Úsilí panovníka o vytvoření unie evropských států, která by bránila tureckým atakům, počítalo i s řešením problémů jednotlivých zemí v unii.

Nadčasová myšlenka, jež v mnohém připomíná současný princip Evropské unie, ale tehdy mezi evropskými panovníky neměla zastání.