„V rámci zkvalitňování ovzduší ve městě, které je jedno z nejpostiženějších v republice, budeme provádět zvýšenou očistu komunikací, která jde nad rámec běžné údržby. Město Hranice takto bude postupovat hlavně v místech, kde je prašnost nejsilnější," řekl ředitel společnosti Ekoltes Hranice Milan Vinkler.

Právě pracovníci této hranické firmy, jejímž stoprocentním vlastníkem je Město Hranice, budou pravidelnou údržbu provádět. Lidé a řidiči tak od pondělí budou v hranických ulicích potkávat k tomu účelu uzpůsobenou techniku a stroje.

„Projektu se zúčastní prakticky všechny mechanismy, které máme v tuto chvíli k dispozici. Na základě požadavků města se tak v ulicích budou vyskytovat zametací stroje i kropící vůz. Zametat se bude i ručně, stejně tak se přistoupí k odplevelování chodníků," přiblížil postup ředitel Ekoltesu Milan Vinkler.

Jen s minimálními omezeními pro řidiče

Pro řidiče či obyvatele města prý bude omezení v rámci provozu či jiných komplikací co nejmenší.

„Snažíme se tyto práce dělat v době nejmenšího vytížení komunikací, tedy přibližně mezi osmou a čtrnáctou hodinou, mimo hlavní dopravní špičku. Některé části, jako je například centrum města, jsou eventuálně přesunuty na víkend," uvedl ředitel Vinkler.

Na plnění všech sjednaných požadavků mají dohlížet příslušníci hospodářského vedení města.

„Úředníci odboru životního prostředí se například ještě odpoledne toho dne pojedou podívat, zda je komunikace opravdu očištěná, jestli jsou práce, které jsme měli provést, jsou opravdu provedeny," dodal Milan Vinkler.

Vedení Ekoltesu již má daný přesný seznam ulic, které se v rámci Programu snižování emisí a Programu ke zlepšení kvality ovzduší města Hranic mají očistit, stejně tak je daný harmonogram, kdy se k očistě přistoupí. Na frekventovaných silnicích proběhne očista opakovaně, na méně zatížených ulicích pouze jednorázově. (pm)