„Celková cena se odhaduje na zhruba šest milionů korun bez DPH. Město Hranice získalo na realizaci projektu dotaci z Operačního programu životního prostředí ve výši 85 % celkových nákladů projektu,“ sdělil mluvčí města Hranice Petr Bakovský.

S výsadbou město počítá na podzim příštího roku.

„Čeká nás ještě výběrové řízení na dodavatele díla. Právě z toho důvodu neproběhne výsadba na jaře, ale až na podzim,“ doplnil Petr Bakovský.

V pátek 1. prosince se v Hranicích na náměstí slavnostně rozsvítil vánoční strom.
Už nám to svítí! V Hranicích rozsvítili vánoční strom

K nové výsadbě bylo vybráno dvaadvacet lokalit.

„Zvolili jsme části Hranic, ve kterých není v nejbližší době plánována regenerace a svou významností nevyžadují architektonickou studii,“ uvedla Kateřina Cyžová z odboru správy majetku.

Úřednice také vysvětlila, proč nelze s masovou výsadbou obvykle počítat na sídlištích.

„Při každé revitalizace sídlišť se setkáváme s požadavky na rozšíření zeleně a výsadbu nových stromů. Bohužel kvůli elektrickým sítím či propustnosti slunce to často není možné. Mnohdy také zkrátka na sídlištích chybí volné prostory, kam bychom mohli stromy umístit.“

Ilustrační foto
Na Hranicku jsou v plánu nové cyklostezky. Kde?

Duby, ořešáky, javory

Projektu předcházela rozsáhlá inventarizace přibližně 7 tisíc stromů. Ta ukázala, kterým druhům se v Hranicích daří a kterým naopak ne.

„Přednost tak dostaly druhy evidentně dobře prosperující, a to jak domácí, tak cizokrajné. V poměrně velkém rozsahu jsou zastoupeny ovocné druhy, doplněné o původní listnaté stromy,“ prozradila Kateřina Cyžová.

Jedná se především o duby, ořešáky, javory, habry či břízy. Z jehličnatých stromů poté o borovici černou. V keřovém patře převládají skalníky, tavolníky a břečťany.

Město se snažilo vybrat vhodné rostliny, které budou plnit jak funkci estetickou, tak biologickou.

„Bude posílena retenční schopnost půdy, ale posílí se také funkce rekreační, vycházková a odpočinková,“ vyjmenovala Kateřina Cyžová.

Nutnost pravidelné obměny zeleně ukázala i vichřice, která se městem prohnala na konci října. Hranice kvůli ní přišly o dvaadvacet stromů. 

Vánoční program v Hranicích pokračoval i v sobotu 2. prosince, náměstí pobavily Taneční Vánoce.
Náměstí tančilo, program u vánočního stromu pokračuje

Autor: David Král