„Je to přece jen státní svátek, kdy má většina firem, tedy až na státní složky zavřeno. Tak proč ne obchodní domy? Alespoň zaměstnanci mohou zůstat ten den s rodinou a dopřát si odpočinek jako ostatní obyvatelé. Lidé, kteří chodí nakupovat, si mohou nakoupit den předem. Myslím, že pro jednou, se ze zavřeného obchodu nezblázní," řekla zaměstnankyně jednoho z místních marketů Adéla Dreiseitlová.

„Obchodní řetězce možná přijdou o denní zisk, ale zavřeno je jen pět dní v roce, takže si myslím, že je to snad zase tak moc nepoznamená. Já jsem ráda, že mám ten den volno, ale hlavně vím, že mnoho zaměstnanců a brigádníků má doma malé děti, se kterými kvůli špatným směnám netráví příliš mnoho času, takže pro ně je to velice cenné," dodala Adéla Dreiseitlová.

Pochopení pro uzavření supermarketů mají i sami nakupující.

„Já jsem rozhodně pro, je mi líto těch žen, které mají rodinu, třeba malé děti, a musí i o svátcích do práce. V Německu jsou obchody zavřeny automaticky, tady u nás řetězce zneužívají levné pracovní síly. Pro zákazníky určitě není problém si nakoupit na den dopředu," vyjádřil svůj názor Josef Šenkeřík.

Zavřeny zůstanou prodejny Kaufland, oba obchodní domy společnosti Albert, Penny Market, Lidl i Billa.

David Král