Jak se později ukázalo, evakuace probíhala jen cvičně. Takováto zkouška probíhá každý rok, termín je ale utajený.

„Dnes byli všichni lidé venku během pěti minut, i když takový zákrok se nedělá na čas. Cvičný požární poplach probíhá každý rok, ukládá nám to zákon. Lidé na zámku ale samozřejmě dopředu neznají jeho termín," potvrdil v úterý vedoucí úseku krizového řízení Dušan Michálek.

Cvičný požární poplach „vyhnal“ pracovníky městského úřadu v Hranicích před zámekGenerální zkouška je ale jen jednou částí kontroly protipožárního systému na zámku.

Funkčnosti požárních signalizací a všech systémů, které slouží k zajištění bezpečnosti, se kontrolují v průběhu celého roku. Počet hasících přístrojů se oproti požadovanému počtu dokonce zdvojnásobil.

„Zámek má oproti jiným městským budovám v Hranicích jedno specifikum. Jde o budovu se zvýšeným požárním nebezpečím. Je to dáno velikostí budovy i množstvím lidí, kteří tady jsou," poznamenal Dušan Michálek.

Náhodě se přitom neponechává ani proškolení členů požární hlídky, do které spadají všichni městští policisté i pět pracovníků městského úřadu.

„Požární hlídky fungují dobře. Jejich členové by na poplach vždy měli zareagovat jako první. Jejich úkolem také je dostat všechny osoby ven z budovy, zároveň by ze svého úseku měli odcházet jako poslední. Pak celkový stav sdělí veliteli zásahu," uzavřel vedoucí krizového řízení a požární ochrany.