Zastupitelé v září z městského rozpočtu uvolnili na toto zařízení osmdesát tisíc korun.

Doplnění výbavy o záchranářskou novinku si velitel stanice hodně pochvaluje.

Osvětlovací balon pro zásah v nočních hodinách a za špatné viditelnosti. Ilustrační foto.„Samozřejmě jsme za to hodně rádi, stejně jako za každý jiný technický prostředek, který je finančně náročnější a sami bychom si jej nemohli dovolit. Možná bychom osvětlovací balon nakonec získali i jinak, ale trvalo by to všechno mnohem déle," řekl velitel Tomáš Novák k investičnímu příspěvku města.

Takzvaný osvětlovací balon hasiči využijí zejména za snížené viditelnosti. Zařízení je umístěno na stativ a umožňuje vytvořit rovnoměrně rozptýlené světlo o vysoké intenzitě, které nevytváří ostré stíny.

Podle Tomáše Nováka sice klasické reflektory dosvítí dále, ale díky tomuto zařízení nedojde například k oslnění osob přímým světlem.

„Použijeme to například při vyhledávání nebo vyprošťování zavalených osob, ale také v případě povodní, kdy je zapotřebí postavit hráze," podotkl velitel.

Osvětlovací balon prý najde využití v téměř čtyřiceti procentech zásahů.

„Tento balon se bude nakupovat ještě s dalšími věcmi, které požadovaly jiné požární stanice v Olomouckém kraji. Do konce tohoto roku bychom ale balon měli mít k dispozici," uzavřel Tomáš Novák.