Podle slov strážníka a velitele jedné skupiny Lukáše Diblíka kolektiv během jednoho týdne zvládl splnit všechny přidělené úkoly. V úterý se „vyslanci" vrátili zpět na Moravu.

Dobrovolníci z Hranic pomohli s úklidem ve třech desítkách objektů.

„Původně jsme sice nabídli pomoc Liběchovu, ale ještě více nás potřebovali v Hoříně a místních částech Zelčín a Vrbno, kde bylo vyplaveno více domů. Podíleli jsme se na úklidu jak venku, tak i uvnitř budovy, vyklízení nábytku, čerpání lagun a sklepů nebo třeba odvozu bahna a sutin," popsal Lukáš Diblík.

Dvacetičlennou skupinu, která na Mělnicko odjela z Hranic ve středu 12. června před 6. hodinou ranní, tvořili čtyři městští strážníci, dva kantoři a třináct studentů oboru Požární ochrana z průmyslové školy i zaměstnankyně lázní v Teplicích nad Bečvou.

„Pracovali jsme ve třech nebo čtyřech skupinách. S postupem času práce přibývalo, všechny týmy ale pracovaly na sto deset procent. Studenti mě hrozně pozitivně překvapili, nikdo z nich si nestěžoval, a to ani na únavu. Bylo vidět, jak jsou motivovaní. Dokonce často dodávali energii i nám starším," dodal ke spolupráci s mnoha nováčky v úklidu povodňových škod.

Velký zájem byl o hranické "vapky"

Z pohledu Lukáše Diblíka byla vůbec nejsložitější právě organizace práce s ostatními složkami, které v zaplavené lokalitě pracovaly.

„Byli tady vojáci, hradní stráž a požárníci. Museli jsme si vše rozdělit, abychom si takzvaně nefušovali do řemesla. Vše ale fungovalo bez problémů, k žádným neshodám nedošlo," doplnil policista.

Místní obyvatelé prý byli za pomoc z Hranic velmi vděční. S odmítnutím nabízené práce se nikdo z dobrovolníků nesetkal.

„Na majitelích domů ale bylo znát, jak je ta situace psychicky zmáhá, i když se to snažili různě maskovat. Mluvil jsem tady s jedním starostou, který mi řekl, že všechno to na občany dolehne až později. V době, kdy už většina jednotek z oblasti odjede," konstatoval strážník.

Práci školeným dobrovolníkům prý výrazně usnadnily také vysokotlaké čističe, takzvané vapky, které hranická radnice těsně před odjezdem nakoupila.

„Tyto vapky jsou profesionální, což je ve srovnání s jinými velký rozdíl. Jsou totiž mnohem výkonnější. Přestože čističů tady bylo několik, lidé většinou čekali, až budou uvolněné ty naše. Tento nákup byl skutečně dobrý krok," uzavřel Lukáš Diblík.

Výprava z průmyslové školy s sebou přivezla také dvě čerpadla. I veškerá další vybavení našla v postižených místech svá využití.