„První skupina, která se do České republiky vrací, zahrnuje patnáct vojáků. Většina členů mise ze 71. mechanizovaného praporu v Hranicích, mezi kterými bude i jejich velitel, se z Mali vrátí jedenáctého září," uvedl tiskový mluvčí 7. mechanizované brigády Radek Hampl.

O půlroční činnosti jednotky prý měli hraničtí kolegové poměrně dobrý přehled.

„Byli jsme v pravidelném spojení. Jejich hlavím úkolem byla ochrana základny velitelství v hlavním městě Bamako, úlohu zvládli bez komplikací. Návrat po šesti měsících je v souvislosti se zahraničními misemi standardní," sdělil mluvčí Hampl.

V pondělí 1. září odletělo do Afriky dvacet vojáků ze 74. Lehkého motorizovaného praporu z Bučovic. Druhá část z celkem osmatřicetičlenné jednotky je bude následovat v polovině měsíce. Většina vojáků z nové jednotky, kteří již působili v zahraničních operacích v Afghánistánu, Kosovu nebo v Iráku, se zaměří na zabezpečení ochrany velitelství, část z nich se bude přímo podílet na výcviku malijských vojáků.

„I když se zdá, že situace v prostoru odpovědnosti je v současné době klidná, nikdo z jednotky v Africe zatím nebyl. Nejdůležitější pro nás tak nyní bude se přímo na místě co nejrychleji seznámit s prostředím, místními obyvateli a jejich zvyklostmi. Nejtěžší pravděpodobně bude se vyrovnat s klimatickými podmínkami," konstatoval kapitán bučovické jednotky Michal Mamkin.