To, že pravidelná akce na konci školního roku budí takový zájem, není žádným překvapením. Nabídka aktivit byla nejen pro nejmenší opět velice bohatá, ne-li ještě širší než v minulých letech.

„Jsme rádi, že můžeme aspoň jednou ročně otevřít kasárna široké veřejnosti a ukázat jí to, co je v podstatě naše práce," uvedl velitel a jeden z organizátorů akce Jan Zezula.

Kromě tradičních dynamických ukázek vojáků, státní i vojenské policie, strážníků, hasičských jednotek nebo záchranářů si žáci i jejich rodičovský či učitelský doprovod mohli prohlédnout ruční zbraně, vojenské stroje a bohatou techniku bezpečnostních složek.

Přijeli i školáci ze Slovenska

Souběžně s hlavním programem proběhly i soutěže pro základní školy. Při patnáctém ročníku Hranických her se přihlásil rekordní počet patnácti škol.

„Jedna přijela dokonce ze Slovenska, ovšem ta už tady jezdí tradičně. Z toho máme samozřejmě radost," podotkl velitel Jan Zezula.

Vzhledem k širokým možnostem, které se dětem nabízely, nebylo vždy snadné uhlídat školáky ve společné skupince.

„Chce to dobrou organizaci. Naši žáci vědí, kde mají záchytný bod, kde mě v případě potřeby najdou," řekla k tomu učitelka ze Základní školy Stonava na Karvinsku Kateřina Heimerová.

Pes má větší chuť do kousání, když je kolem hodně lidí

Velkou pozornost si vysloužila už pravidelná prezentace městské policie. Vycvičení psi při ní několikrát zaútočí na strážníka Ivana Šimona. Ten je při ukázce oblečený v ochranném obleku a hraje nebezpečného pachatele. Musí tak čelit atakům belgických ovčáků.

„Kousance jsem nepočítal, ale pár jich tam určitě bude. Pes má větší chuť do kousání, když je kolem tolik osob. Chce se předvést, stejně jako lidi," řekl Ivan Šimon bezprostředně po svém vystoupení.