Páteční večer patřil poprockové skupině z podhůří Jeseníků O5 a Radeček, kterou pak na pódiu vystřídala nestárnoucí rocková legenda Turbo. „Pro nás jsou Hustopečské dny velmi důležité a jsem strašně ráda, že jsme této akci zůstali věrni. Program je přizpůsobený pro všechny generace, aby se tady pobavili nejen dospělí, ale také mladí, děti i senioři,“ vysvětlila starostka městysu Hustopeče nad Bečvou Julia Vozáková.

Program sobotního dopoledne i odpoledne patřil především dětem. Na zámku a v jeho okolí si zasoutěžily o Hustopečský dukát a v zámeckém podzemním Lapidáriu, které se proměnilo v muzeum plné strašidel, roztodivných zvuků a světelných efektů, nahlédly do světa pohádek a kouzel zapomenutých časů. Šermířské vystoupení na nádvoří zámku pobavilo jak malé tak i velké.

Na zámku se v sobotu otevřela nová expozice Obnova zámku v Hustopečích nad Bečvou, která mapuje jeho historii a proměny, kterými prochází už řadu let. „Podařilo se nám dokončit jižní křídlo druhého nadzemního podlaží a začali jsme s opravami západního křídla druhého nadzemního podlaží. Zde nyní dokončujeme první místnost, která nemá stropy, takže je to hodně náročné,“ přiblížila starostka.

Náročná renovace renesanční památky z roku 1596 s nádherným arkádovým dvorem by se nedala realizovat bez přispění ministerstva kultury, Olomouckého kraje a především městysu Hustopeče nad Bečvou.

„Moc děkujeme všem, kteří na Hustopečské dny přišli. Symbolické vstupné, které tu máme, použijeme na další renovaci zámku,“ poděkovala Julia Vozáková.

V sobotu v podvečer zněla zámkem především hudba. Nejdříve zahrála poprocková formace Street69. Zlatým hřebem večera bylo jednoznačně vystoupení slovenské hudební stálice Vašo Patejdla.

Také v neděli čekal návštěvníky pestrý program. S pásmem U muziky vystoupil Dětský folklorní soubor Hustopečský Rarášek, s Malou mořskou vílou stepařský taneční soubor Sester Hlavinkových z Velké a Českou besedu zatančili Černotínští.

Úžasným zážitkem bylo pro návštěvníky i vystoupení východoslovenského souboru Kandráčovci, po kterých na pódiu zazářila také zpěvačka Olga Lounová. „Zorganizovat celý program na tři dny je poměrně náročné. Jedny Hustopečské dny skončí a my už pomalu začínáme organizovat ty další. Některé umělce máme domluvené dokonce i dva roky dopředu,“ dodala závěrem starostka městysu Hustopeče nad Bečvou Julia Vozáková. (mat)