Ještě před slavnostním přestřižením pásky zahraje od 14.30 hodin dechová kapela Hraničáci. Poté již dojde k otevření a prohlídce prostor pro veřejnost.

Od tohoto dne se zároveň spustí plánovaná otevírací doba infocentra. Zájemci do něj budou moci zavítat vždy od úterý do pátku od 10 do 16 hodin. O víkendech pak dopoledne od 9 do 12 hodin a odpoledne od 12.30 do 17.30 hodin.

„V prostorách teplického nádraží byly upraveny dvě místnosti, v první je instalován interaktivní model, v němž jsou vyznačeny milníky ve výzkumu hloubky Propasti s popisy jejích jednotlivých částí. Druhá místnost bude sloužit jako kino, kde poběží krátký film o provedených výzkumech,“ popsal mluvčí města Hranice Petr Bakovský.

Kolem Hranické propasti je zábradlí. Podle turistů je zabezpečení rokle postačující. Kdo zbytečně neriskuje, tomu se podle návštěvníků nemůže nic stát.
Do Hranické propasti spadl člověk, na místě zahynul

Virtuální realita

Zpestření by měly představovat také brýle pro zobrazení virtuální reality, které nabídnou jedinečné pohledy do Propasti.

„Chtěli jsme lidem zpřístupnit i místa, která jsou skrytá pod hladinou a běžný návštěvník nemá šanci je spatřit,“ řekl místostarosta Hranic Ivo Lesák.

Zřízením infocentra usiluje město o lepší propagaci významné světové přírodní památky. Hranická propast je totiž se svými 404 m nejhlubší zatopenou propastí světa.

Potápěči vylovili polského robota z Hranické propasti.
VIDEO: Po osmi měsících vydala Hranická propast uvízlého robota

První krok za milion

„Celá akce stála přes milion korun, zhruba půl milionu z toho činila dotace. Vedle zlepšení propagace Propasti bylo cílem také oživit chátrající kulturní památku, kterou je budova Českých drah. Město proto iniciovalo využití prostor budovy a se Správou železničních a dopravních cest nadále jedná o dalších opravách a případném odkupu budovy,“ vysvětlil Petr Bakovský,

„Toto informační centrum nemá ještě definitivní podobu, jde pouze o první krok. Za současných podmínek to ale byl nejrychlejší způsob, jak otevřít hranickou propast více veřejnosti a zároveň zahájit zkulturňování této architektonicky cenné budovy,“ dodal Ivo Lesák. 

autor: David Král

Hranická kapela Hra’n’ice hraje nyní ve složení Ben Slimáček, Albert Jeřábek, Tim Slimáček, Vladan Grmolec a Lucie Vymětalíková.
Kapela Hra'n'ice se může stát objevem rádia
Stavění májky v Ústí
Dřina i zábava. V Ústí staví májku ručně, s fotbalem a atrakcemi