„U příležitosti významného výročí jsme si připravili program zaměřený především na písemnictví, máme zde ale také mincovnu i historických zbraní," řekl Roman Prokeš, vedoucí místního Divadla bez kliky, které se na oslavách významně podílí.

„Pro zájemce máme připravené skriptorium, ve kterém se dozví, jak se v době Karla IV. psalo. Písárna obsahuje také iluminace a pečetě. V připravené mincovně si mohou návštěvníci vyrazit minci a prohlédnout si zlaté mince těchto panovníků, florén a dukát," doplnil Roman Prokeš.

Stěžejní část výstavy tvořily také výtvarné práce dětí zdejších škol. Ty doplňovaly informační panely, mapující Hranicko v době Karla IV. i osobnost panovníka, jehož výročí si letos připomínáme.

„Moc se mi to líbí. Děti namalovali krásné obrazy. Jen mě mrzí, že tady zatím není moc lidí. Ale je brzy, tak snad ještě přijdou," pověděla návštěvnice výstavy Vladimíra Pokorná.

„S vnučkou se chystám také na sobotní program do zámecké zahrady, ať si taky užije tu atmosféru," dodala Vladimíra Pokorná. (kra)