„Snášíme to samozřejmě špatně. Asi vůbec nejhorší je situace ráno, tak kolem šesté hodiny. Hodně se práší a je tu velký hluk, určitě větší než před opravou kanalizace. Náklaďáky jezdí nejenom ze skály a zase zpátky. Snad to rychle opraví," upozornila na blízký kamenolom v Hrabůvce paní Eliška z Velké, která bydlí hned u hlavní silnice.

Až do září ve Velké probíhala výstavba kanalizace, předmětem kritiky se nyní stávají prozatím nezaasfaltované úseky silnice, která jeví známky pozemních prací ve spodní polovině obce.

Jízda je sice dopravní značkou stanovena na třicet kilometrů v hodině, ovšem ne každý řidič omezení dodrží a ani toto opatření problém nevyřeší.

Zejména prach však po projetí tranzitní dopravy může kolemjdoucím lidem působit nemalé dýchací potíže.

Námitky se samozřejmě dostaly i na osadní výbor.

„Ta situace je skutečně svízelná. Problémem není jen vířící se prach. Když ráno projede prázdný kamion, rachotí to podobně jako vagón na železnici. Jako osadní výbor můžeme pouze podat žádost o řešení. Bude záležet na městu, jak se k tomu postaví," řekl předseda Osadního výboru Velká Václav Sehnalík.

Průjezd každého nákladního vozu přes Velkou je nyní spojený s obrovskou prašností.

Průjezd náklaďáku přes Velkou. Foto: DENÍK/Pavel Mašlaň

Kropíme i zametáme

Termín uzavírky silnice kvůli výstavbě kanalizace sice byl povolený od 4. srpna až do 30. září, stavební práce na silnici ale byly hotové s několikatýdenním předstihem.

Náklaďáky z lomu v Hrabůvce se však přes Velkou ihned nedostaly.

„Práce skončily přibližně před dvěma týdny, ale ještě asi týden jsme ten omezený stav dopravy podrželi. Pak se ale objevily tlaky z lomu, z Klokočí, Hrabůvky a Drahotuš, přes které vedla objízdná trasa, nebo ze strany autobusové dopravy, aby byl průjezd přes Velkou co nejdříve umožněný," řekl investiční technik Vladimír Bezděk, který v rámci stavby kanalizace ve Velké zastupoval město Hranice.

„Chápu, že hlučnost a prašnost se při průjezdu kamionů přes obec stavbou ještě znásobila, přestože ji kropíme i zametáme," upozornil Vladimír Bezděk.

Osadní výbor ve Velké ještě bude současný stav na silnici projednávat s investičním oddělením a oddělením životního prostředí v Hranicích.

Na jednání by se mělo rozhodnout, zda-li se přistoupí ještě k dalším opatřením, která by situaci vylepšila.