Jako předseda volební komise za doprovodu dalšího člena objížděli obec, aby svůj lístek se jmény prezidentských kandidátů mohli do urny vhodit skutečně všichni, kteří o to projevili zájem.

„Vyjeli jsme o půl desáté. Není to úplně časně z rána, na druhou stranu jsme nechtěli rušit v čase oběda. Takže asi ideální varianta," shoduje se už tradiční volební dvojice, která si takto po delší době vzácnou událost zpestřila návštěvou několika obyvatel, kteří se v chladném počasí k obecnímu úřadu sami neodvážili.

Předseda volební komise ve Skaličce Antonín Červek s volební urnou přijel ke čtyřem voličům přímo domů.V sobotu tak využili komfortnějšího způsobu.

Také pro předsedu volební komise to ale byla vítaná změna.

„Je to v každém případě zpestření. My se na ty dvě hodinky z volební místnosti vzdálit můžeme. Alespoň se tak dostaneme ven na vzduch a s lidmi si popovídáme. Jindy k tomu třeba ani není příležitost," tvrdí Antonín Červek.

Zastavit se ve čtyřech domácnostech samozřejmě není žádná čára přes rozpočet. Skaličské dvojici ale přesto projížďka obcí hodinku a půl vzala.

„Je dobré se u těch starších lidí chvíli zdržet a povykládat si s nimi. I oni jsou rádi, že prohodíme pár slov," uznává předseda komise po zastávce u jednoho z nejstarších občanů, dvaadevadesáti­letého Antonína Vinklárka.

Účasti u voleb v teple domova v sobotu využil také jeden z nejstarších obyvatel Skaličky, dvaadevadesátiletý Antonín Vinklárek.

Účasti u voleb v teple domova v sobotu využil také jeden z nejstarších obyvatel Skaličky, dvaadevadesátiletý Antonín Vinklárek. Foto: DENÍK/Pavel Mašlaň

Svařené víno? To cítíte savo

Předseda volební komise ve Skaličce Antonín Červek s volební urnou přijel ke čtyřem voličům přímo domů.V průběhu prvního kola ani dříve během říjnových krajských voleb na zvonky „domácích" voličů se svým kolegou nezvonili.

„Dnes několik takových lidí na seznamu bylo. Pro nás to ale skutečně není žádný problém. Naopak od toho jsme tady, abychom takové situace řešili," říká předseda volební komise.

I volby ve Skaličce proběhly v klidu, bez jakýchkoliv potíží či extrémů. Hlava komise si přesto na jednu kuriózní situaci vzpomněla.

„Při prvním kole přišli dva chlapi s tím, že na chodbě u volební místnosti vonělo svařené víno. Naoko nás osočili, že ho tam máme právě my. To ale samozřejmě nebyla pravda. Řekli jsme, že asi ještě cítí savo po úklidu chodby," dodal s úsměvem Antonín Červek, zatímco se vracel zpět na obecní úřad.