Do střediska Ramzová v sobotu dopoledne vyrazili Miloš z Blanska a Jiří z Olomouce. Mladí muži z auta vybalovali skialpové lyže.

„Jdeme na Šerák. Uvidíme, jak budeme dobří, nejsme žádní závodníci, ale třeba to protáhneme i na Keprník,“ řekl jeden z dvojice.

V minulém roce vládní koronavirová opatření uzavřela lyžařské vleky prakticky na celou sezonu. Skialpinismus, tedy pohyb na lyžích ve volném horském terénu, proto objevila řada lidí.

„Já jsem na skialpech byl už párkrát dřív, ale loni jsme se do toho pustili,“ poznamenal Jiří.

Desítky lidí se v sobotu dopoledne vydali na sjezdovku ve Filipovicích. Vlekaři spustili dvojkotvu, která lyžaře vyvážela zhruba do poloviny svahu. Zbytek kopce zasněžovali.

Mezi návštěvníky areálu byla i rodina Brabcových z Jeseníku. Rodiče si mezi sebou posílali pětiletého syna Matouše.

„Na lyžích už byl, ale poprvé v sezoně se vždycky musí začít. Vydali jsme se na první lyžovačku, jen tady na ten spodek,“ řekla Dita Brabcová.

Vánoční výzdoba v Jeseníku.
Jeseník, Šumperk a další. Města se před Vánoci vyparádila. Podívejte se

Kromě Ramzové a Filipovic jsou o tomto víkendu v alespoň částečném provozu areály v Dolní Moravě, Malé Morávce, Branné, na Červenohorském sedle, areál Kareš v Koutech nad Desnou, areál Klepáčov nebo Paprsek. O příštím víkendu se chystá otevřít areál Kraličák na Staroměstsku nebo Kouty v Koutech nad Desnou.