„Starosta obce mě tam tajně nominoval. Dozvěděl jsem se o tom vlastně tři dny před samotným udílením. Byl jsem překvapen," objasňuje tichým hlasem Josef Čoček.

„Já jsem u hasičů devatenáct let, už od sedmnácti. Celou dobu působím jako člen zásahové jednotky, ale asi deset let se věnuju především práci s dětmi," bilancuje.Josef Čoček ze Stříteže nad Ludinou získal ocenění Křesadlo a GOAL za dobrovolnickou činnost

„Hasičský kroužek je vlastně asi jediné pořádné vyžití pro děti v obci, proto je zájem veliký. Neříkám, že to není náročné, ale snažíme se vyhovět všem. Chodí k nám děti od pěti do patnácti let, starší už většinou pokračovat nechtějí. Možná někoho překvapí, že děvčata mají větší zájem," hodnotí zápal mladých hasičů ve Stříteži.

A jak je to se zasahováním střítežských požárníků?

„S těmi výjezdy je to slabší. Většinou se jedná o povinná školení. Ale často jsme hasili třeba stohy," říká k hasičským zásahům Josef Čoček.

Pokud by si měl vybavit nějaký konkrétní výjezd, vzpomíná na požáry na Potštátsku, při kterých byly zapalovány stodoly, ale i rodinné domy. „Hasili jsme třeba při sérii požárů v Lipné a okolí, které tam zakládal místní žhář. To mi utkvělo v paměti," přiznává.

Organizace HESTIA se již 20 let věnuje podpoře, rozvoji a propagaci dobrovolnictví v České republice. Od roku 2001 uděluje tato organizace dobrovolníkům za jejich práci ve prospěch druhých cenu s názvem Křesadlo. Hlavním cílem udělování této ceny, je ocenit práci dobrovolníků, upozornit na přínos dobrovolnické činností v naší společnosti, zviditelnit příběhy vzájemné a nezištné pomoci a především podpořit další lidi k zapojení se do dobrovolnických aktivit.

Josef Čoček však během slavnostního večera nepřevzal pouze cenu Křesadlo, ale také ocenění GOAL, které se udílí každé dva roky střídavě v USA a v České republice.

„Z těch deseti lidí, co získali Křesadlo, ještě vybrali tři, kteří dostali i cenu GOAL. No a já byl zkrátka mezi nimi," komentuje skromně samotný laureát. „Rozhodně jsme z obou ocenění měli s rodinou radost, ale neděláme z toho nějakou vědu," dodává zámečník pracující v Hranicích.

Autor: David Král