„V letošním roce se nám podařilo celý systém rozšířit o čtyři nové kamerové body, a to na Masarykově třídě u Moravy a Bystřičky. Tímto vznikla lokace od Hlavního nádraží na ulici Jeremenkova, přes Masarykovu třídu a Žižkovo náměstí až ke křižovatce ulic Husova a Komenského v celkové vzdálenosti více než jednoho kilometru, která je pokryta kamerovým systémem. Tato lokalita je stěžejní pro monitoring bezpečnostních opatření, zejména sportovních utkání rizikového charakteru, kdy právě přes uvedené ulice jsou fanoušci doprovázeni na stadiony týmů nejvyšší fotbalové a hokejové ligy,“ informoval mluvčí olomoucké městské policie Petr Čunderle.

Vizualizace obytné čtvrti Šantovka Living zveřejněné v roce 2017
2+kk na ostrově u Šantovky od 4,8 milionu. Developer zahajuje prodej

Další kamerové body letos vznikly na „Hodolanské křižovatce“ a křižovatce na ulici Pražská.

„Jedná se o páteřními rozcestníky při vjezdech a výjezdech z města. Došlo také k doplnění, u stávajících osmi kamerových bodů, o pohledové kamery,“ popisoval letošní investici do kamerového systému.

Ten slouží v Olomouci od roku 1997 a v současnosti ho tvoří 31 stacionárních kamer doplněných 61 pohledovými kamerami, zahrnuje také dvě panoramatické kamery a deset bezpečnostních kamer umístěných v pěti podchodech pro chodce.

„Kamery jsou instalovány zejména na místech s vyšším podílem pouliční kriminality s cílem přispět k jejímu snížení a odradit případné pachatele od protiprávní činnosti. Největší počet kamerových bodů je soustředěn do centra města, které také vykazuje nejvyšší nápad trestných činů a protiprávního jednání,“ poukazoval Petr Čunderle.

Některé pomníky na olomouckém hřbitově v Neředíně, které posprejoval vandal, se nedaří zcela vyčistit. 14. prosince 2021
Sprejera ze hřbitova stále nechytili. Barva jde odstranit těžko, podívejte se

Pod dohledem bezpečněji

Podle mluvčího se zřejmé, že lokality sledované kamerami jsou bezpečnější a není v nich páchána trestná činnost, není ohrožován život či zdraví občanů. „V opačném případě lze efektivně a včas zasáhnout,“ zdůraznil.

V historickém jádru Olomouce mohou policisté včas zareagovat, pokud pracovník dispečinku zaznamená, že se někdo pokouší vylézt například na památkově chráněný objekt.

„Právě u případů, kdy lidé prolézají kašnami nebo se jinak pohybují v prostorách kulturních památek je drtivá většina případů odhalena právě na základě práce pracovníků městského kamerového dohlížecího systému,“ potvrdil Čunderle. Naposledy zasáhli v polovině listopadu, když dvojice studentů krátce po půlnoci lezla po Mariánském sloupu na Dolním náměstí.

Záznamy z městských kamer pomáhají i při objasňování trestných činů či dopravních nehod.

Šemberovu ulici v centru Olomouce si lidé nazdobili vánoční stromky. Prosinec 2021
Uličku v centru Olomouce si lidé vyzdobili vánočními stromky

Kamery obsluhuje celkem šest stálých pracovníků v nepřetržitém provozu.

„K záznamům mají kromě určených zaměstnanců městské policie přístup pouze subjekty oprávněné k přístupu k záznamům na základě zvláštních právních předpisů, zejména orgány činné v trestním, občanskoprávním a správním řízení,“ vysvětlil mluvčí.

Všechny osoby, které přicházejí do styku s osobními údaji, jsou pak povinny zachovávat mlčenlivost o osobních údajích a o bezpečnostních opatřeních, jejichž zveřejnění by ohrozilo zabezpečení osobních údajů.

„Povinnost mlčenlivosti trvá i po skončení pracovního poměru zaměstnance městské policie,“ popisoval Čunderle.

Záznamy z kamer jsou uchovávány maximálně po dobu 30 kalendářních dnů. „Déle jsou uchovávány pouze v případě, že je na nich zaznamenáno protiprávní jednání,“ dodal mluvčí městské policie.

Jednou z olomouckých investic v roce 2022 bude rekonstrukce semaforů na dvou světelných křižovatkách v Hraniční ulici. Ilustrační foto
Olomouc schválila rozpočet na příští rok. Co nového postaví nebo opraví?

Zaznamenané události v roce 2020

Rvačky, výtržnost, žebrání – zásahy hlídek 95x

Nepovolené parkování 133x

Pohyb osob v kašnách, na sloupech 60x

Znečištění veřejného prostranství 48x

Přivolání zdravotnické pomoci – podnapilost, zranění 25x

Nepovolené plakátování 3x

Přestupky proti majetku 7x

Sprejeři 4x

Zadržení pachatelů trestných činů 2x

Nesvítící veřejné osvětlení 17x

Monitorování v rámci akcí 72x

Zdroj MP Olomouc