„Některé děti byly odmítnuty. Vesměs to bylo ale kvůli nízkému věku, případně protože neměly trvalé bydliště v Hranicích," sdělil mluvčí města Petr Bakovský.

„Momentálně jsou na tom tedy Hranice s místy ve školce dobře. Uvidíme, jestli se situace nějakým způsobem změní s novým školským zákonem," nastínil mluvčí. Podle již schválené novely by totiž rodiče měli mít nárok umístit své děti do školky již od dvou let.

„To by samozřejmě mohlo znamenat nárůst dětí ve školce. Každopádně zatím je příliš brzy cokoliv řešit. Jak jsou zákony sepsány, je jedna věc, fungování v praxi často věc druhá," hodnotí Petr Bakovský. Tuto možnost by navíc měli mít rodiče až od září 2020.

Nejedná se však o jedinou novinku týkající se mateřských škol, kterou novela obsahuje. Další z bodů dokumentu ukládá dětem povinnost navštěvovat školku rok před nástupem na základní školy.

„V této záležitost se však nepředpokládá, že by měla nějak zásadně ovlivnit počet dětí ve školkách, protože většina jich tuto instituci navštěvuje již v nižším, než bezprostředně předškolním věku," uzavřel mluvčí města. 

Autor: David Král