„S pracemi jsme začali v minulém roce, kdy stěžejním úkolem bylo odvodnění kaple. Museli jsme odvést vlhkost a provést sanační práce. Objekt již delší dobu chátral, ale jelikož nepatří mezi národní památky, shánění prostředků na jeho opravu nebylo snadné," uvedla starostka Hustopeč nad Bečvou Júlia Vozáková.

„Nakonec se nám podařilo v roce 2015 získat dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj. Při první etapě sanačních prací jsme však zjistili, že je potřeba kompletně opravit i střechu, a také kříž před kapličkou, takže bylo jasné, že rekonstrukce musí pokračovat," sdělila dále Júlia Vozáková.

Druhá etapa byla spuštěna začátkem letošních prázdnin. „Práce byly rozděleny na několik souvisejících celků, které spočívaly v klempířských pracích. Tedy obnově střešní krytiny, úpravě vnější fasády, restaurování oken i dveří, a restaurování kamenného portálu," pokračovala starostka.

I na druhou část oprav se podařilo získat dotaci, tentokrát z Ministerstva zemědělství. „Díky tomu jsme mohli dokončit opravu střechy, udělat fasádu, vnitřní výmalbu, úpravu terénu, zábradlí i zrestaurovat kříž před kapličkou," doplnila Júlia Vozáková.

Místní se o kapli starají

Kaple má v místní části své neochvějné místo. Každý rok se tady slouží mše svatá, a zdejší obyvatelé se o budovu náležitě starají.

„V Hranických Loučkách žije pouze šedesát obyvatel, ale jejich přístup ke kapličce je úžasný. Předsedkyně osadního výboru se s rodinou podílela na úklidových pracích, další rodina se tady z vlastní iniciativy o kapli přes rok stará. Lidé jsou opravdu rádi, že tato, v podstatě nejvýznamnější místní památka, bude i do dalších let zachována," řekla starostka.

O významu, který kaple pro obyvatele Hranických Louček má, svědčí mimo jiné poděkování, které nechali místní otisknout v Hustopečském zpravodaji.

„Poděkování patří především paní starostce městyse Hustopeče nad Bečvou, které se podařilo vyzískat finanční dotace jak z Ministerstva pro místní rozvoj, tak z Ministerstva zemědělství, a zbylou část finančních prostředků uvolnila z rozpočtu městyse. Ať dál přináší kaplička Panny Marie Sedmibolestné požehnání naší obci," vyjádřila své nadšení rodina Frydrychova.

První známé informace o kapličce se datují do roku 1777, kdy byla na návsi postavena dřevěná zvonice. Ta byla v roce 1857 nahrazena kapličkou kamennou. Po období komunistického režimu se o její obnovení v roce 1994 zasloužili místní obyvatelé a tehdejší starosta Hustopeč nad Bečvou Antonín Horník.

David Král