Akce byla určena především rodinám s dětmi. Uspořádalo ji Muzeum Komenského ve spolupráci se Studiem Bez kliky. Na návštěvnosti letošního ročníku se však nepříznivě podepsalo chladné a občas i deštivé počasí.

„Přišlo o něco méně lidí, ale o to více jsme si to v komorním duchu užili. I když spadlo i pár kapek, pro návštěvníky byly k dispozici všechny stanoviště,“ řekl kastelán Helfštýna Jan Lauro.

Šternberské Vincentinum v roce 2014 otevřelo v Lužici dům s ubytováním pro šest klientů s poruchou autistického spektra. Ilustrační foto
Na Nových Sadech postaví centrum pro lidi s autismem

Především malí návštěvníci měli možnost dovědět se spoustu zajímavých informací, ale některá stará řemesla si mohli i sami vyzkoušet. Seznámili se tak například s knihtiskem, ale otevřena byla i hradní kovárna, kde si zájemci za odborné asistence ukovali drobný upomínkový předmět.

„Na našem stanovišti si mohou návštěvníci vyzkoušet například to, jak se aranžuje výstava a seznámit se tak s jednou z činností pracovníka muzea,“ řekla Petra Trlidová z Muzea Komenského v Přerově.

Se svou profesí přítomné seznámil i archeolog. Děti si tak mohly vyzkoušet hledání kovů detektorem.

„O této akci jsme se dozvěděli z Deníku na internetu. Vyrazili jsme sem s dětmi a líbí se nám tady. Je fajn, že tady není tolik lidí jako když je třeba Hefaiston,“ řekl jeden ze sobotních návštěvníků Zdeněk Spáčil z Hranic.

DAGMAR ROZKOŠNÁ