Večer se tak povedl, a to i přesto, že plánovaná živá kapela nakonec nedorazila. „Až ve čtvrtek jsme se dozvěděli, že kapelník má ruku v dlaze. Náhrada už bohužel nevyšla, takže nám hrála pouze reprodukovaná hudba,“ řekl jeden z organizátorů Miroslav Vacula.

Jak dodal další pořadatel akce Josef Rýpar, oproti původnímu plánu nekonala ani prezentace zdravé výživy. Návštěvníci ale byli i přesto s průběhem společenského večera spokojeni.

Celkem podle očekávání se na stole sešlo více pálenek než sladkého pečiva.

„U těch koláčů hodně záleží na výběru. V minulých letech byly hodnoceny ořechové nebo tvarohové a měli jsme na výběr i přes patnáct vzorků. Přísada na koláč makový je ale složitější. Důvod bych tedy viděl právě v tom. Vzorků slivovice je pokaždé více, vždycky se jich nashromáždí asi do třiceti. Letos se jich nám tady sešlo dvacet osm,“ řekl dále Miroslav Vacula.

Pokud by měla jednotlivé druhy pálenky a koláčů hodnotit jen nepříliš početná porota, byl by to úkol nadmíru složitý a do značné míry i nesplnitelný. Proto se organizátoři rozhodli tento počin svěřit všem přítomným hostům. „Každý dostane pět lístků na koštování slivovice a tři lístky na ochutnání koláčů. Pak dává hlas svým favoritům,“ vysvětlil organizátor Vacula.

Pověst o akci se pomalu ale jistě rozšířila i za hranice kraje. V rámci čtvrtého ročníku dorazili kromě místních obyvatel a nadšenců z Hranic také majitelé slivovice z Oder nebo ze Zubří. Valaši si za svůj produkt také nakonec vysloužili celkově druhé místo.

S poměrně velkým náskokem ale nejvíce oslnila „trnkovice“ paní Mileny Andrýsové.

„Na výhru jsem si příliš nevěřila. Nevím, jestli byla zrovna ta naše nejlepší. Minule jsem přinesla možná ještě kvalitnější slivovici a nevyhrála jsem, takže je to celkem relativní,“ řekla vítězka s tím, že výhra ji jinak samozřejmě velice potěšila. Uznale se pak vyjádřila také k nejlepšímu makovému koláči, který na ochutnávku přinesla paní Marie Vaculová. Majitelé těch nejlepších pálenek a koláčů získali ozdobný pohár a praktické ceny do domácnosti.