Nejprve se ale ujal slova Pavel Papežík, který posluchače zasvětil do světa luštěnin. Při jeho přednášce se lidé dozvěděli řadu zajímavých věcí, například že luštěniny nejsou jedinou příčinou nadýmaní.

„Patří mezi ně i nadměrná konzumace alkoholu, sycených nápojů a také přejídání,“ uvedl Papežík.

Další zajímavostí, kterou se zájemci dozvěděli, byl fakt, že možnost konzumovat syrový hrášek je známá teprve od 17. století.

„Průměrný Čech zkonzumuje ročně jen dva a půl kilogramu luštěnin, ačkoliv se doporučuje sníst půl kilogramu týdně, tedy dvakrát za týden si dát k jídlu luštěniny,“ sdělil Pavel Papežík.

„Častější konzumaci luštěnin jsem se snažil prosadit i ve školní jídelně ve Všechovicích. Bohužel se to ale nepodařilo kvůli spotřebnímu koši, a také kvůli tomu, že děti jídlo vracely,“ dodal Papežík.

Po přednášce následovala soutěž o nejlepší salát. Komise vyhodnotila jako nejlepší zeleninový salát výrobek od Heleny Poláškové, která obdržela nejen diplom, ale také dárkový koš přímo z rukou ředitele hranické nemocnice Eduarda Sohlicha.

Ke slovu přišlo také obecenstvo, které po degustaci všech salátů zvolilo ten nejlepší podle vlastní chuti. Soutěžit přišlo celkem šest uchazečů.

Mezi umístěnými saláty byl i ten od Aleše Kuběny a Jaroslava Foukala. „Zeleninový salát doma připravujeme dvakrát týdně a trvá to kolem dvaceti minut. Tato soutěž se nám líbí a jsme maximálně spokojeni,“ sdělili ocenění muži.