Největší atrakcí však byl starobylý lidový zvyk – předávání hodového práva, při kterém se musí hříšníci vyplatit ze svých hříchů. Letos se však místní starosta i jeho zástupce výprasku na gatě vyhnuli, ale vyplatit se museli několika bankovkami. Zábava pokračovala přehlídkou národopisných souborů. Zpestření přineslo temperamentní vystoupení účinkujících z Portugalska.

„Jsme rádi, že se počasí na hlavní program hodů umoudřilo. Kvůli dešti jsme totiž museli v sobotu zrušit poprvé po deseti letech volejbalový turnaj. Antuka na hřišti byla zaplavena vodou,“ řekl starosta Kojetína Mojmír Haupt.

Kojetínské hody začaly už v pátek a pokračovaly v sobotu, kdy se konal v místní sokolovně osmý ročník setkání harmonikářů. Do soutěžní části se letos zapojilo devatenáct muzikantů, jejichž výkony hodnotili sami posluchači. Ti udělili nejvíce hlasů muzikantům Jaroslavu Sedlákovi z Pustiměře a Františku Komprdovi z Letovic. Ve hře na heligonku je pak nejvíce nadchl Vlastimil Bělaška z Osíčan.

Hlavní program kojetínských hodů byl však tradičně soustředěn na nedělní dopoledne, kdy na místní náměstí dorazil početný průvod Hanáků a Jízda králů. Tuto podívanou si nenechaly ujít stovky návštěvníků. „Jezdíme sem s manželem každým rokem. Málokterá akce podobného typu se této vyrovná. Jsem moc ráda, že město podporuje folklor a staré zvyky, kterým hrozí zánik,“ svěřila se jedna z nedělních návštěvnic Jarmila Miklíková z Kroměříže.

Poté, co bylo hanácké chase předáno hodové právo, byly hody oficiálně zahájeny společnou písničkou Čí só hode, naše hode… Potom už podium patřilo folklorním souborům a jako hosté na letošních hodech vystoupili temperamentní tanečníci z Portugalska.

Odpoledne se pak konalo setkání kojetínských rodáků a na náměstí se až do večera střídali různí účinkující. Nechyběli mažoretky, šermíři a country tanečníci. Zkrátka nepřišly ani děti, pro které byly připraveny různé atrakce. Hodovou atmosféru navodil i jarmark, na kterém nechyběly lidové výrobky.

Na hody navazuje tradičně Kojetínské hudební léto, které bude probíhat od pondělí 18. až do pátku 22. srpna. Na náměstí se budou střídat kapely hrající country, rockovou, populární i dechovou hudbu.

V rámci kojetínských hodů se v sobotu uskutečnilo už poosmé setkání harmonikářů.

Hlavní program kojetínských hodů se tradičně konal v neděli dopoledne, kdy na místní náměstí dorazil průvod Hanáků.