„Jedná se o asfaltovou cestičku kolem Bečvy ke stavidlům a druhou stranou zpět. Jedna strana je relativně dobrá, ale ta druhá, to je katastrofa. Nedá se tam už skoro chodit, tráva si bere zpět, co jí kdysi patřilo a začíná přerůstat chodník," obrátila se na nás jedna ze čtenářek se svým postřehem.

„Dalším problémem je, že zde chybí osvětlení. Každý den tam chodí desítky lidí s dětmi a se psi a to i večer, navíc když je teď brzy tma. To je tak, aby se stalo nějaké neštěstí. Proč nejsou lampy po celé délce, ale jsou jen k hospodě?" pokračovala místní obyvatelka.

Tento názor nesdílí sama. „Mám pejska a chodívám ho zde venčit, ale nyní přes zimu nastává problém s osvětlením, kdy nevidím ke mně se blížícího jiného pejska, třeba na volno jdoucího. A také mě zaráží stav chodníku, na kterém s pejskem potkáváme spoustu jiných lidí, běžce, cyklisty a jiné pejskaře. Na straně u loděnice je asfalt, ale na té druhé ani lampy a téměř už ani chodník," poukazuje Jan Orság.

Přímé požadavky nejsou

Hranická radnice však od občanů přímé požadavky na změnu současného stavu neeviduje.

„Město nějaký tlak ze strany občanů ohledně řešení této situace nezaznamenalo. Nicméně i přesto se uvažuje o zlepšení osvětlení na straně loděnice. Tyto záležitosti jsou však problematické vzhledem k vlastnickým skutečnostem, kdy musí dojít k dohodě s Povodím Moravy," uvedl mluvčí města Hranice Petr Bakovský.

Instalace osvětlení na druhém břehu v plánu momentálně není. „Ve večerních hodinách se nejedná o příliš frekventované místo. Mimo to, souběžně s břehem vede vedle sokolovny a sportovního areálu cesta, u níž je chodník i s pouličním osvětlením, takže lidé mohou chodit tudy," sdělil mluvčí.

„Navíc se blíží rozšiřování jezu, v jehož rámci bude v jeho blízkosti docházet k terénním úpravám. Podle plánů by tyto práce měly být hotovy již v roce 2019, takže se začne v dohledné době, " zakončil Petr Bakovský. 

David Král