Kubíčkovi by pomohlo speciální chodítko

Tříletý Kubíček je jedním z trojčat, které se narodilo manželům Silným z Potštátu na Hranicku. Zatímco jeho brášky Adama a Filipa předčasný porod maminky nijak nepoznamenal, Kubíček má už od narození zdravotní problémy. Na svět přišel ve třicátém třetím týdnu těhotenství, vážil 1600 gramů a měřil 42 centimetrů.

„Kubíček se narodil s vzácnou plicní vadou, která mu způsobila velké komplikace hned po narození. Čtyřikrát mu praskla plíce, byl měsíc a půl intubován, prodělal několik infekcí a hrozila i operace plic v Motole v Praze. Nakonec zvládli léčbu lékaři v Olomouci,“ popisuje jeho maminka Barbora Silná.

Rodiče si odnesli domů chlapce po 116 dnech - s kyslíkem. „Toho jsme se zbavili v devíti měsících. V té době jsme ale zjistili, že má Kubík nejspíše centrální zrakovou vadu a dnes už víme, že zrak téměř nepoužívá a funguje jako nevidomé dítě. K tomu byl hypotonický a z těchto důvodů i značně opožděný v psychomotorickém vývoji,“ dodává.

Kubíčkovo tělo se v současné době zpevňuje díky cvičení, na které s ním rodiče pravidelně jezdí. „Rádi bychom příspěvek použili na speciální dětské chodítko a cvičební a senzomotorické pomůcky. Kubík je velmi psychomotoricky opožděný, nepoužívá zrak, a tak doufáme, že by jej tyto pomůcky mohly posunout dále. V současné době má necelé tři roky a nelozí ani nechodí,“ podotýká jeho maminka. Podle ní by rodina využila finance i na logopedickou péči, která Kubíkovi pomáhá. 

Na děti jsem sama, ale nestěžuji si

Pětačtyřicetiletá Věra Drajsajtlová, která pracuje jako vedoucí jedné z přerovských prodejen, má za sebou pohnutý příběh. Má čtyři děti, ale protože měla smůlu na partnery, zůstala sama. Starší dvě dcery už jsou soběstačné, ale kromě péče o postiženého syna Jarečka musí zvládnout také šestiletého Vašíka.

Jareček se narodil předčasně v šestadvacátém týdnu a je doslova zázrak, že přežil. „Když přišel na svět, vážil 750 gramů a měřil 32 centimetrů. Starali se o něj lékaři v olomoucké fakultní nemocnici a tři měsíce byl v inkubátoru,“ líčí Věra Drajsajtlová. Jareček trpí mentální retardací, má oční vadu a je ze třiceti procent autista.

„Je to o to smutnější, že mého postiženého syna žádný z mých partnerů nedokázal přijmout. Měla jsem přítele, Vaškova tatínka, ale nedokázali spolu žít v jedné domácnosti. Nezvládal totiž jeho stavy. Od Jarečkova tatínka jsem zase musela odejít, protože pil a bil mě. Navíc rodinu zadlužil,“ popisuje.

Rodina dnes žije v malé obci nedaleko Holešova. „Jareček je od ledna na internátní škole v Bystřici pod Hostýnem, kde je spokojený. Prospívá mu to tam a má konečně kamarády, které doteď neměl,“ říká.

Přestože to zní neuvěřitelně, k jeho nejoblíbenějším činnostem prý patří vysávání koberců. „Dokáže vysávat celé hodiny a zajímá se i o techniku, takže ví přesně, z čeho se vysavač skládá. Je to jeho velká záliba,“ prozrazuje jeho maminka.

Její syn to jako malé dítě neměl vůbec jednoduché, a když ještě rodina žila v Přerově, často narážela na předsudky.

„Když byl Jareček malý a chodívali jsme na pískoviště, rád si zatleskal nebo zapískal nahlas. Mnozí na to ale reagovali negativně a odcházeli pryč. Má rád společnost, ale společnost nemá ráda jeho. Lidé si vůbec neuvědomují, že tyto děti nebudou žít nikdy plnohodnotný život,“ uzavírá. 

Kabelkový veletrh v Přerově
Kabelky i letos pomůžou potřebným. Veletrh startuje 15. října

Pomáhejte s námi!!!

Kabelkový veletrh, největší charitativní akce Přerovského a hranického deníku, se letos uskuteční již posedmé, v úterý 15. října v nákupním centru Galerie Přerov. V těchto dnech na sběrných místech přijímáme vaše kabelky!


Jaké kabelky přinést?

Můžete vybrat prakticky jakoukoliv kabelku, kterou již nepoužíváte, nebo byste ji chtěli udělat radost někomu jinému. Mějte ale také na paměti, že aby kabelka mohla někomu pomoci a někdo si ji koupil, nemůže být poškozená, špinavá nebo jinak znehodnocená.


Milé dámy, kabelky můžete nosit do našich sběrných míst v Hranicích, Lipníku nad Bečvou, Přerově, Kojetíně, Tovačově a nově také v Hustopečích nad Bečvou.


Děkujeme, že pomáháte :-)