Jedním z nich je i Petr z Hranic, který do města na soutoku Rožnovské a Vsetínské Bečvy doposud pravidelně dojížděl.

„Samozřejmě že je to pro nás velká komplikace. Teď se budu poohlížet po pracovních příležitostech přímo v místě mého bydliště nebo v jeho okolí. Pro lidi, kteří jsou přímo z Valašského Meziříčí, to ale bude určitě ještě horší," podotkl k ukončení firmy, která se specializovala na výrobu fotovoltaických modulů.

Přímo na směně třicetiletého Petra prý pracovalo dvanáct až patnáct lidí, kteří z hranického regionu pocházejí. Celkově se počet zaměstnanců Hranicka ve firmě prý pohybovat až kolem čtyřiceti zaměstnanců. „Samozřejmě jsou mezi nimi i lidé, kteří dříve pracovali ve Philipsu v Hranicích," vzpomněl na podobný osud firmy, ve které dříve dva a půl roku pracoval.

Do Valašského Meziříčí nyní dojížděl přibližně šest měsíců.

„Před půl rokem jsem tam nastoupil. Ale už se proslýchalo, že se to bude zavírat. Dělali tam ženy a chlapi, kterým už bylo přes padesát let. A těm už se práce bude hledat hůře. Dnes je to na trhu práce těžké," konstatoval Petr.

Sám se ale na trhu práce prý registrovat nebude. Vykonává ještě jednu pracovní činnost, i když se chce poohlédnout po dalším zaměstnání. „Chci pracovat v úplně jiném odvětví, v oboru těžby dřeva a lesního průmyslu," doplnil Petr.

Další postup

Vedení Valašského Meziříčí chce nyní krizovou situaci řešit společně s jednotlivými firmami, se zástupci městských úřadů a s představiteli úřadů práce. Se spoluprácí přímo hranických společností či radnice se ale příliš nepočítá.

„Plánujeme účast hlavně představitelů valašskomeziříč­ských firem a podniků z tohoto regionu. Pokud si hranické firmy nepřečtou výzvu, která je umístěná na webových stránkách, s jejich návštěvou nepočítáme," uvedla tisková mluvčí Městského úřadu ve Valašském Meziříčí Renata Votrubová. Také její kolega v Hranicích Petr Bakovský potvrdil, že účast hranických zástupců na jednání ve Valašském Meziříčí se nechystá.

Jaká je nezaměstnanost?

Situace na Hranicku není v souvislosti s nezaměstnaností momentálně nikterak růžová. Ve srovnání s minulými léty je příliv nových lidí bez práce výraznější.

„V létě vždy platil hlavně odliv uchazečů o práci, letos to ale přestává platit. Registruje se více lidí, než tomu bývalo v minulosti. Je možné, že na to má vliv i zánik některé konkrétní firmy. Hlavně ve stavebnictví je současná situace velice špatná," řekl vedoucí hranické pobočky úřadu práce Pavel Remeň. Podle jeho informací o práci na Hranicku momentálně žádá přibližně 1800 lidí, což vychází zhruba na 10,5 procenta.