„Kromě vyhodnocování a koštování slivovice zde soutěžíme i o nejlepší povidlový koláč. Letos se sešlo zatím celkem dvacet čtyři vzorků slivovice, což je zatím o čtyři méně než v loňském roce. Záměrně říkám zatím, protože ještě nějaké vzorky během odpoledne a večera přibudou,“ uvedl Rýpar.

Jednotlivé vzorky byly pěkně vyrovnány v řadě a očíslovány na stole místního hostince. Společně s nimi mohli příchozí porovnávat i chuť soutěžních koláčů.

„Hodnocení probíhá tak, že každý dostane při příchodu hlasovací lístek, kam napíše tři nejlepší vzorky podle jeho názoru. Poté se jednotlivé hlasy sečtou a vyjde z toho nejlepší slivovice a současně i ten nejlepší koláč,“ přidal Josef Rýpar.

On jediný přitom věděl, komu která soutěžní slivovice patří. Vzorky totiž byly kvůli nestrannému rozhodování označeny pouze číslem.

O koštování bývá pokaždé velký zájem a ani letošní rok nebyl výjimkou.

„Teď to sice ještě tak nevypadá, ale v pozdějších hodinách bude tady v sále osmdesát až devadesát lidí. V podstatě už tu nebude ani k hnutí,“ vysvětloval v sobotu odpoledne Josef Rýpar.

Akce se nezúčastňují jen obyvatelé Hluzova. Do obce se sjíždějí i přátelé místních či lidé z blízkého Černotína a dalších obcí v okolí. I letos se tak bude v Hluzově hodnotilo a soutěžilo do pozdních nočních hodin.