Hranická radnice tak hodlá vybudovat nové přechody na vlastní náklady.

"Letos v lednu kraj zveřejnil, že chce u nás ve městě zrušit čtyři přechody na silnici I/35. U přechodu v zatáčce mezi bývalým Bonverem a světelnou křižovatkou jsme se smazáním souhlasili. U zbylých tří jsme však vyjádřili důrazný nesouhlas a podali jsme námitky," sdělil 2.místostarosta města Hranice Daniel Vitonský.

Námitky však neuspěly. Dle krajských úředníků musely být přechody na hlavním tahu ve směru na Valašské Meziříčí odstraněny mimo jiné kvůli absenci dostatečného osvětlení a přílišné délce.

"Za posledních pět let nedošlo na zmíněných přechodech k žádné srážce vozidla s chodcem. Jsme tak přesvědčeni o tom, že mnohem větší nebezpečí bude chodcům hrozit teď," obává se Daniel Vitonský přecházení na libovolných místech.

Centrum Hranic. Ilustrační foto
Hranice odpouští poplatky i nájmy. Odpadá placení školek a parkovného

Kilometr bez zebry

Po zrušení přechodu před kruhovým objezdem do Drahotuš totiž nemají chodci kde přejít na zhruba kilometr dlouhém úseku.

"Od kruháče až ke Ski centru teď vlastně není jediný přechod. To máme vždycky chodit kilometr navíc jenom proto, abychom se dostali na druhou stranu?" ptá se dvacetiletá Kateřina.

Nové? Příští rok

Kraj od odstranění přechodů neustoupil ani přesto, že město hodlalo nedostatky napravit.

"Zadali jsme zpracování projektové dokumentace na tři nové přechody na původních místech a žádali jsme, aby do doby než je vybudujeme, platily ty stávající. Bohužel se tak nestalo," konstatoval Daniel Vitonský.

Chodci tak budou mít složitější přecházení minimálně do příštího roku.

"Vzhledem k tomu, že je potřeba dodělat projektové dokumentace a získat všechna potřebná povolení, tak se jako reálný jeví až příští rok," doplnil místostarosta.

Přechody tak vybuduje město na vlastní náklady i přesto, že správcem komunikace je Ředitelství silnic a dálnic. 

Starosta Hranic Jiří Kudláček
Starosta Kudláček: Ministerstvo nemá žádnou strategii