Projekt „Po stopách vodní a větrné energie" tak na jihu hranického regionu bude nadcházející víkend pokračovat už svým třetím dílem.

„Na Záhoří sice nejsou žádné mlynářské informační tabule a cyklisté tam nesbírají odpovědi do soutěžních průkazů, i v této oblasti však má mlynářství svou historii a i tam můžeme narazit na zachovalé a zaniklé vodní a větrné mlýny," uvedla projektová manažerka Hranické rozvojové agentury Olga Vilímková.

Výletníci se sejdou v Sadech Čs. legií v sobotu v deset hodin. Z Hranic vyrazí do Ústí a přes Všechovice se pak dostanou k zastávce ve zrekonstruovaném Příleském mlýnu.

„Celý objekt bývalého vodního mlýna je postupně rekonstruován, ale je zachováno i jeho původní technické vybavení," dodala Olga Vilímková.

„Krajánci" dále budou pokračovat do Býškovic, kde navštíví Býškovské letnice. Tradiční akce letos přivítá mažoretky Stars z Bystřice pod Hostýnem, představí se Sokolové z Paršovic, Folklorní soubor Všechovice a soubor Královničky z Býškovic.

Celým programem bude provázet Hudecká kapela Hustopeče nad Bečvou.

Organizátoři cyklistického výletu počítají s možností, že někteří „krajánci" na akci zůstanou a další se po krátké zastávce vrátí přes Rakov, Paršovice a Valšovice do Hranic.

Mlynářští krajánci na konci června projeli severní oblast regionu, kde si prohlédli mlýny v Partutovicích, Jindřichově či Stříteži nad Ludinou. Vůbec první výlet směřoval do Hustopeč nad Bečvou, kde cyklisté dorazili po návštěvě Červekova větrného mlýna ve Skaličce.

Lucie Bradová