Pro ty, kteří se chtějí na vytvoření velikonoční atmosféry v centru města aktivně podílet, si Městská kulturní zařízení připravila na středu 16. března od čtrnácti hodin jedinečnou příležitost. Na Masarykově náměstí se totiž uskuteční zdobení Kraslicovníku hranického.

„Kdo bude chtít, může se přijít zapojit a přiložit ruku k dílu. Nebo se jen tak podívat, jak se velikonoční strom zdobí," stojí v oficiální pozvánce na akci.

„Strom budeme vztyčovat v pondělí 14. března na místě, kde tradičně stává strom vánoční," prozradila ředitelka Městských kulturních zařízení Naďa Jandová. Místo vánočního jehličnanu tentokrát zaujme velikonoční listnáč.

Více než 2000 kraslic

Baňky a světýlka nahradí jako dekorace více než dva tisíce kraslic. Ty se podařilo získat od mateřských, základních i středních škol, různých hranických spolků a sdružení, ale také od mnoha jednotlivců, kteří kraslice rozmanitých barev a výtvarných technik sami přinesli.

„Nedá se říct, která je hezčí, každá má něco do sebe, a je zcela osobitá. Některé výtvory jsou skutečně netradiční. Máme tu například kraslice ozdobené luštěninami, rozbitými zrcátky, kovové vejce, keramické vejce, co jen člověka napadne, nebo spíš ani nenapadne," řekla zaměstnankyně Městských kulturních zařízení Ivana Humplíková, která se tomuto projektu intenzivně věnuje.

Organizátoři nyní finišují přípravy k hladkému průběhu akce.

I když již byla sbírka oficiálně ukončena, kraslice je stále možno nosit do Turistického informačního centra.

Vyfouknutá vajíčka mohou lidé samozřejmě přinést i na samotné zdobení. 

Autor: David Král