Srdce poroty si získal krůtími prsíčky s náplní z bazalky a sušených rajčat, které podával s kukuřičným nákypem a paprikovou omáčkou. Recept si sám vymyslel a během necelé hodiny už delikatesu servíroval na stůl.

Kuchařští mistři nad chutí jeho pokrmu nešetřili obdivem. Soutěž Moravský kuchař se v Přerově konala už popáté a letošní ročník vynesl v kategorii „junior“ úspěch Střednímu odbornému učilišti Šířava, kde se Tomáš vyučil a prvním rokem studuje nástavbu.

„Porota sledovala nejen finalisty při přípravě a vaření, ale hodnotila také kreativitu, netradičnost, originalitu a v neposlední řadě i výstižnost názvu jídla. Důležitá byla i elegance a grácie, s níž soutěžící pokrm podávali,“ připomněl ředitel školy Oldřich Baďura.

„Dobré jídlo, to má být útok na všechny smysly“

Tomáš Kuban splnil všechny požadavky porotců na jedničku. „Zapojil jsem svou fantazii s jediným cílem – přinést nový gastronomický zážitek. Dobré jídlo, to má být útok na všechny smysly hosta. Tedy nejen na chuť, ale třeba i na pohled,“ prozradil úspěšný kuchař, který svým uměním předčil ve finále i kolegy z Ruska a Polska.

Lásku k vařečce v Tomášovi probudila jeho prababička, která prý byla vyhlášenou hospodyní. „Vařila i v Městském domě v Přerově. Jako malý kluk jsem s ní strašně rád připravoval svatební koláčky, společně jsme pekli i vařili. Mého ocenění se ale už bohužel nedožila,“ vzpomněl Tomáš.

Jeho plány do budoucna jsou spojené s vařením, ale také se studiem. Až odmaturuje, rád by sbíral zkušenosti v některém z prestižních světových hotelů nebo se živil jako kuchař na záoceánské lodi.