K mimořádným opatřením kvůli omezení šíření nákazy koronaviru přistoupily Lázně Teplice nad Bečvou. K 9. dubnu zcela přerušují provoz. O práci přijde přibližně sto padesát lidí. Kdy se lázně s 467letou tradicí opět otevřou, nelze vzhledem k situaci zatím upřesnit.

„Statutární orgány společnosti Lázně Teplice na Bečvou a.s. podle usnesení Vlády České republiky ze dne 18. března a mimořádného opatření Ministerstva zdravotnictví České republiky ze dne 23. března v souvislosti s šířením onemocnění COVID-19, kterým bylo zakázáno přijímat klienty lázeňské léčebně rehabilitační péče, rozhodly o postupném omezování provozu lázeňského zařízení vedoucí k úplnému přerušení k 9. dubnu,“ informují Lázně Teplice nad Bečvou v tiskově zprávě.

Hasiči likvidovali v pondělí požár dílny hračkářské firmy Noe v Lipníku nad Bečvou, kde se zrodila i slavná filmová postavička Kukyho. Firma v posledních týdnech přesedlala z výroby hraček na šití roušek.
V Lipníku hořelo v dílně, kde se zrodil filmový Kuky. Teď vyráběla roušky

Rušení pracovních míst

Rapidní pokles a následný úplný výpadek tržeb nutně vede k přijetí mimořádných opatření pro zajištění ekonomické udržitelnosti včetně rušení pracovních míst.

„Počet zaměstnanců bude postupně snížen o přibližně 150. Po obnovení provozu, které bude postupné a počátek zatím nelze časově odhadnout, se již lázeňské zařízení k původnímu počtu zaměstnanců nevrátí. Vedení společnosti připravuje reaktivační program, který lázeňské zařízení více než doposud soustředí na poskytování cílené rehabilitační péče skutečně potřebným klientům,“ sdělila výkonná ředitelka teplických lázní Bohdana Opočenská.

Nedávno uskutečněná bezpečnostně hygienická opatření v lázeňském areálu zůstanou v platnosti i do budoucna a budou ještě zesílena platností nového lázeňského řádu, který bude klást mnohem vyšší nároky na chování a zodpovědnost klientů i zaměstnanců.

„Lázně Teplice nad Bečvou do nové éry vstoupí jako lázeňské rehabilitační a rekondiční zařízení s vysokou ochranou zdraví klientů proti aktuálním epidemiologickým a jiným hrozbám a podporou osvojování správných životních návyků a prevence,“ uvedla Bohdana Opočenská.

Před prostějovskou nemocnicí v době koronavirové - 27. 3. 2020
V prostějovské nemocnici zemřel muž na koronavirus, jde o první oběť v kraji

Zrychlení realizace nových investic

Společnost urychlí realizaci svých již rozpracovaných projektů investiční výstavby nových objektů a modernizace stávajících lázeňských domů, které pro nejbližší etapu představují náklady cca 200 milionů korun a ve výhledu více než 1,2 miliard korun.

„Tím nastaví vyšší standardy poskytované péče uspokojující i nejnáročnější klientelu v rámci své dlouhodobé strategie budování prémiového zařízení poskytujícího špičkovou péči tzv. Medical Spa konceptu,“ doplnila výkonná ředitelka Lázní Teplice nad Bečvou Bohdana Opočenská.

Hrad Helfštýn
Soboty patří výletům, turisté vyrazili i na Helfštýn. Neměli by se ale srocovat

Bohatá historie

Historie Lázní Teplice nad Bečvou sahá až do roku 1553. Patří tak k nejstarším lázním na Moravě. Leží v Olomouckém kraji na území měst Hranice a Teplice nad Bečvou. Přímo pod lázeňskými budovami se nacházejí skalní pukliny, navazující na rozsáhlý jeskynní systém. Právě tam vyvěrá ona zázračná léčivá voda, silně obohacená minerály a oxidem uhličitým – dnes nazývaná teplická kyselka.

Zdejší lázeňská péče pomáhá obnovit síly nejen dospělým, ale i dětem od 1,5 roku věku a dospívajícím. Léčebné pobyty jsou vhodné zejména pro rehabilitaci oběhového a nervového systému, pohybového aparátu, léčbu poruch látkové výměny (diabetes mellitus – cukrovka) a obezity u dětí. Léčí se zde i onkologičtí pacienti.

Součástí lázeňského areálu je také Odborný léčebný ústav, kde je poskytována časná kardiorehabilitační péče po operacích srdce.

Kromě pojišťovnou hrazených pobytů nabízí lázně i širokou škálu služeb pro samoplátce, kteří si mohou vybrat z pestré nabídky léčebných a relaxačních pobytů či jednotlivých procedur.

Lázeňský areál tvoří šest lázeňských budov, a to Lázeňské domy Bečva, Slovenka, Praha, Janáček, Moravan a Dětská léčebna Radost. Více na www.ltnb.cz.