Společnost Ekoltes, jejímž stoprocentním vlastníkem je právě město Hranice, je rozdělena celkem do sedmi provozů. Vedle tepelného hospodářství má ve své kompetenci například správu městských silnic, veřejné zeleně, osvětlení či třeba svoz komunálního odpadu.

„Případné rozdělení firmy je komplikovaná záležitost, a to jak z hlediska daňového, účetního, právního, tak i z hlediska majetkového," sdělil tiskový mluvčí Městského úřadu v Hranicích Petr Bakovský. Z tohoto důvodu už prý představitelé společnosti a města v nedávné minulosti konzultovali složité záležitosti s právníky a daňovými poradci.

„Projekt na rozdělení firmy"

„Vyplynula z toho nutnost zpracovat takzvaný „Projekt na rozdělení firmy". Na zpracování tohoto projektu v současnosti probíhá výběrové řízení. Zároveň probíhá audit, aby bylo jasné, čeho všeho se případné dělení bude týkat," uvedl Petr Bakovský.

Představenstvo společnosti Ekoltes bude nabídky na projekt vyhodnocovat v nejbližších dnech. Vedení firmy a právníci už mají plán na to, jakým způsobem by ke rozsáhlému obchodu mělo dojít.

„Už nyní je jisté, že se vytvoří samostatná organizace, která může nést název ku příkladu Teplo Hranice, s.r.o. Do této společnosti bude vložen majetek, který se následně bude prodávat. Nepůjde tedy o odkup či pronájem částí podniku Ekoltes," řekl ředitel hranické firmy Ekoltes Milan Vinkler.

Veškeré přípravné záležitosti by se měly uzavřít v rozmezí příštích dvou až tří měsíců. „O prodeji tepelného hospodářství by pak zastupitelé mohli rozhodovat zřejmě závěrem letošního roku," doplnil mluvčí radnice Petr Bakovský.

Bude prodej soukromníkům znamenat snížení ceny tepla?

Vedení města o prodeji kotelen začalo uvažovat zejména kvůli ztrátám, které se objevovaly hlavně v posledních pěti letech. Majitelé nemovitostí se od centrálně získávaného tepla postupně odpojují a přechází k domovním kotelnám.

Radnice předpokládá, že trend nasazený v poslední době bude pokračovat i v budoucnu. Od prodeje centrálního vytápění do rukou soukromého vlastníka si pak mimo jiné slibuje snížení ceny tepla pro stávající odběratele.

„Od rostoucích fixních nákladů se odvíjí cena tepla. Na to de facto doplácejí věrní zákazníci, kterým cena za odběr roste," řekla po květnovém zasedání zastupitelstva starostka Hranic Radka Ondriášová (ČSSD).

Nabídku na koupi tepelného hospodářství ve městě podala už v lednu skupina ČEZ Teplárenská. Obecný zájem o spolupráci na dodávkách tepla v Hranicích pak v dubnu projevila také společnost Dalkia Česká republika a o dva dny později i MVV Energie CZ.

Firmy, které se o provoz tepelného hospodářství ve městě uchází, mohou podávat své nabídky jen do srpna. Už nyní je ale zájem z jejich strany možná větší, než se původně očekávalo. „Na odkup tepelného hospodářství ve městě se objevili ještě další dva zájemci. Nakolik jsou jejich nabídky vážné, to vám v tuto chvíli nejsem schopen sdělit," okomentoval ředitel Ekoltesu Milan Vinkler.