Brzy k nim přibude další.

„Pozemek převádíme společnosti Kofola. Ta následně bude vrt zkoumat, obnoví klidovou zónu a zřídí pítko. Přírodní minerální voda zde bude zdarma pro občany,“ sdělila starostka Domašova nad Bystřicí Lucie Menšová.

Na pozemku o výměře 1000 metrů čtverečních, který se nachází na levém břehu řeky Bystřice na okraji Domašova nad Bystřicí, se nachází vrt a v minulosti zde byla i funkční pumpa.

„Zřízení nového pítka je jednou z podmínek právě probíhajícího převodu majetku na společnost Kofola,“ upřesnila starosta.

Početné skupinky Romů z Ukrajiny a zřejmě i z Maďarska přebývaly na olomouckém hlavním vlakovém nádraží a jeho okolí. Podle magistrátu nemají tito cizinci zájem o ubytování ani sociální pomoc, červen 2022
Romští běženci v Olomouci? Ubytování nechtějí, jen dávky

Ke kyselkám, které jsou ve skupině Kofola, spadá oblíbená Ondrášovka. U vstupu do areálu závodu v Ondrášově, místní části Moravského Berouna, si také zájemci mohou zadarmo natankovat tuto oblíbenou kyselku.

Podle odborníků je Ondrášovka výjimečná velmi nízkým obsahem sodíku a současně vysokým obsahem vápníku, který má příznivý vliv při léčbě odvápnění kostí, jež trápí zejména starší populaci. Zajímavostí je, že Ondrášovka je jednou z vůbec nejstarších přírodních minerálních vod v České republice.

První písemné zmínky o prameni současné kyselky pocházejí z roku 1260, kdy byl tento unikátní pramen objeven Zdeslavem ze Šternberka.

Žízeň a zájem o zdraví žene zájemce také k prameni Těšíkovské kyselky. Pro svoje chuťové vlastnosti je jedním z nejvyhledávanějších přírodních pramenů v Olomouckém kraji. K vývěru obohacené podzemní vody se do hlubokého kaňonu s mnoha skalními výběžky sjíždějí davy již od roku 1669, od kdy je doložen jako přírodní kyselka.

Ilustrační foto
Silnici z Nedvězí do Hněvotína zavře na šest týdnů oprava

Pramen Těšíkovské kyselky vyvěrá na pravém břehu Trusovického potoka nedaleko Těšíkova, místní části Šternberka. Podle archivních materiálů je pramen doložen již v roce 1669 jako přírodní kyselka. Od roku 1935 je podchycen vrtem. Hloubka vrtu je 63 metrů. Již za první republiky byla z pramene zásobována soukromá plnírna. Jedná se o velmi silný pramen, který nikdy nezamrzá.

Možnost bezplatně si napustit vodu ze sirných pramenů, a to hned na několika místech, mají lidé ve Slatinicích. Nejen v areálu lázních, ale i na dvou místech v obci. U křižovatky silnic Slatinice – Lutín – Prostějov se nachází pramen svatý Václav, který vyvěrá z hloubky 165 metrů.

Mimo lázeňský areál v zástavbě rodinných domů je dostupní svatý Vít vyvěrající z hloubky 150 metrů.

Před hlavním lázeňským domem Morava, v samotném středu areálu lázní, pacienti a turisté hojně využívají pítko, kterým protéká léčivý minerální pramen J. A. z Lichtenštejna. Ten je nejmladším v lázních Slatinice.

Hydrogeology byl objeven v roce 2009 a do provozu byl uveden o dva roky později. Vrt má hloubku 372 metrů, voda je středně minerální, s vyšším obsahem sulfické síry a hodí se k léčbě kardiologických a metabolických chorob či pohybového aparátu.