Dospělí by si měli dát pozor hlavně při přípravě a konzumaci jídla, u dětí je důležitá hygiena rukou i hraček, se kterými si hrají a v případě onemocnění brzké vyhledání doktora, protože průjem pro ně může znamenat poměrně velké nebezpečí.

Pozor na maso a zmrzlinu

Co se týče dospělé populace, v Přerově a okolí hygienici vzrůst počtu nemocných zatím nezaznamenali.

„Počet hlášených s průjmovým onemocněním nevybočuje nijak zvlášť z normálu. Čísla zatím odpovídají sezónnímu průměru,“ potvrdila přerovská hygienička Ludmila Špinarová.

S přicházejícím létem by si ale lidé měli dávat na podobná onemocnění obzvlášť pozor. Příčiny vzniku průjmu mohou být různé.

„Střevní potíže mohou být buď virového, nebo bakteriálního původu,“ upřesnila.

Lidé by si měli dát pozor hlavně při v těchto měsících tolik oblíbeném grilování.

„Častou příčinou bývá právě špatně tepelně upravené maso a problém často představují například i vejce,“ upozornila hygienička.

Vysoké letní teploty jsou také ideální pro množení bakterií v různých pochoutkách.

„Po loňské zkušenosti si dávám v létě pozor hlavně na točenou zmrzlinu. Do té doby jsem s tím neměl problém, asi záleží, kde si ji člověk koupí, těžko říct. Neříkám, že je to všude stejné, ale když jsem si ji dal loni v červenci na jednom koupališti, dva dny jsem nebyl schopen vyjít z domu. Teď už jsem opatrnější a hlavně v létě nejím všechno a všude,“ uvedl osmadvacetiletý Milan Koliba.

Nejvíce teď trpí děti

Kdo ale v těchto dnech trpí střevními onemocněními dost často, jsou děti. Nejčastějšími původci průjmových onemocnění u nejmenších bývají viry.

Nákaza se ve většině případů šíří ve školkách či na jiných místech, kde jsou děti pohromadě.

„V tomto období jsou problémem hlavně takzvané rotaviry, a to zejména u malých dětí. Ty si nákazu předávají navzájem mezi sebou,“ potvrdila Špinarová.

Průjmové onemocnění u nich představuje poměrně velké nebezpečí, protože dochází k rychlé dehydrataci celého organismu. Nejohroženější skupinou jsou děti mezi prvním a čtvrtým rokem, ale v nemocnici skončí mnohdy i starší.

„Dcerka začala zvracet už v pátek ve školce a v léčení nám nepomáhaly ani tradiční recepty jako chlazený čaj nebo kola. Nakonec skončila v nemocnici na kapačkách, protože v sobě nebyla schopná udržet ani vodu,“ sdělila matka šestileté holčičky, která spolu s ní strávila uplynulý víkend na jednotce intenzivní péče přerovské nemocnice.

„Jak rychle nemoc přišla, tak i ustoupila. Ale vypadalo to dost drasticky,“ dodala.

Jak upozorňují odborníci, důležitá je nejen hygiena rukou, ale i čištění předmětů, hraček a povrchů, kde si děti hrají.

Prevence je základ

Střevním potížím a nepříjemnostem s nimi spojenými se lze vyvarovat. Mytí rukou, ovoce i zeleniny, která se neloupe, je základ.

Kromě toho upozorňují odborníci i na důkladnou hygienu při přípravě a skladování potravin. Pozornost by měli lidé věnovat i vodě, kterou pijí a ze které si v horkých dnech připravují led.