Hranické předvánoční veselí propukne ve čtvrtek 1. prosince, kdy dojde k slavnostnímu rozsvěcení vánočního stromu na náměstí.

„Předvánoční atmosféra bude tentokrát probíhat ve znamení časů císaře pána. Návštěvníci se mohou těšit opět na zajímavý program v historizujícím duchu," prozradila ředitelka Městských kulturních zařízení Naďa Jandová.

Koncentrovaný přísun vánoční atmosféry bude centrem Hranic proudit zejména v rozmezí od 1. do 17. prosince. V tomto rozpětí se totiž mohou místní obyvatelé každý den od sedmnácti těšit na program a současně vánoční jarmark.

Náměstí tak zaplní stánky s punči, rozmanitými pochoutkami, vánočním zbožím, a chybět nebude ani zabijačka. V pátky a soboty bude program prodloužen o řemeslné dílny, v ostatní dny pak začnou vždy od sedmnácti hodin vyhrávat muzikanti.

Chybět nebudou stromky v podloubích

Duchem Vánoc však budou protkána i místa v okolí náměstí. Například podloubí v prosinci opět ozdobí dřevěné stromky, jimiž zúčastněné školy, školky, spolky a organizace tyto prostory úspěšně obohatily již v minulém roce.

„Protože stromečky v podloubích měly skvělé ohlasy a nabídli se i další zájemci o jejich vyzdobení, rozhodli jsme se jejich počet navýšit ze třiceti na třicet osm," sdělila Naďa Jandová.

„Už vloni jsme se mohli přesvědčit, že kreativita v Hranicích nechybí a o speciální zdobící techniky tu není nouze. Některé školy na výsledku pracují již několik měsíců," dodala Ivana Žáková z Městských kulturních zařízení, která má projekt dřevěných stromků na starosti.

Do betléma příbyla postava

Pozitivních reakcí se v loňském roce dočkal také betlém, který se na náměstí premiérově objevil. Letos do jeho útrob přibude nová postava v životní velikosti.

„Návštěvníci se mohou těšit celkem na osm figur. Kromě Josefa, Marie, Jezulátka v jesličkách, dvou oveček, osla a vola přibude jeden ze tří mudrců nebo králů, kteří se přišli poklonit Jezulátku," uvedla Naďa Jandová.

„Král, který doplní stávající sestavu v betlémě, ponese Jezulátku zlato," doplnil hranický řezbář a autor Jan Vincker. Ten zároveň přislíbil, že každý rok do betléma vyhotoví zbrusu novou figuru.

Další letošní novinku pak představuje císařská pošta, která bude v provozu všechny prosincové pátky a soboty. Lidé si budou moci vytisknout pohlednice, napsat vánoční přání a vhodit je do C. K. poštovní schránky. Nebudou chybět ani osvědčená Zvonička pro štěstí či lunety s otvory pro obličeje, ve kterých se budou moci lidé vyfotit třeba jako svatá rodina.

Program je bohatý

A jaké tematické programy si organizátoři připravili? V pátek 2. prosince se budou konat Betlémské Vánoce. Při této příležitosti bude slavnostně posvěcen betlém.

V sobotu 3. prosince bude náměstí patřit Tanečním Vánocům, v pátek 9. prosince se uskuteční Dřevařské Vánoce a v sobotu 10. prosince se v rámci Pohádkových Vánoc odehraje na pódiu na Masarykově náměstí pohádka Popletené Vánoce.

V pátek 16. prosince se můžou všichni zájemci těšit na Veselé Vánoce, kdy se rozezní populární vánoční písně. Oslavy uzavře sobota 17. prosince a Perníkové Vánoce. Lidé si budou moci pod vedením zkušených perníkářek ozdobit perníčky.

Podrobný program bude zveřejněn na plakátovacích plochách ve městě a také na facebookových stránkách Turistického informačního centra Hranice, Zámeckého klubu Hranice nebo Muzea a galerie Hranice.

„Věříme, že tato akce přispěje k oživení centra Hranic, že tam lidé budou rádi chodit každý den, setkávat se u punče, poslouchat muzikanty, prohlížet si zajímavě vyzdobené dřevěné stromky v podloubí, nebo si přijdou s dětmi zazvonit na zvoničku pro štěstí," přeje si tým Městských kulturních zařízení Hranice, která akci připravují.

David Král