„Kácení probíhá průběžně. Práce je ale opravdu hodně a těžko se stíhá. Zejména v září se ale vytěžilo velké množství dřeva," řekl starosta Jindřichova Jaromír Blaha.

Obec prý na základě kontroly inspekce majitele informovala prostřednictvím místního rozhlasu.

„Některým majitelům dorazily dopisy, zbývající vlastníky jsme upozorňovali rozhlasem. Pro nás i pro inspekci je velice složité vyzívat každého vlastníka jednotlivě," dodal Jaromír Blaha s tím, že lesy zasažené kůrovcem jsou rozprostřeny prakticky po celém katastru obce.

Většina napadenách stromů je pryč

Jeden z největších zádrhelů nyní tkví v určení hranic jednotlivých pozemků.

„Na pozemcích, kde má jeden vlastník malý pás o šířce třeba dvaceti metrů, je velice složité kácet své dřevo a nezasáhnout pozemek souseda. To je asi největší problém,"doplnil starosta.

Také ve Stříteži nad Ludinou se už jede doslova na plné obrátky a dříví se z lesa vyváží ve velkém. Obec nakonec sehnala harvestor, pomocí kterého se podařilo vytěžit velké množství dřeva už v průběhu tří dnů.

„Jen těžko bychom to do dvou týdnů zvládli ručně. Místa, která jsme dříve procházeli s inspekcí, máme v podstatě vytěžené i vyvezené z lesa. Stejně tak se podařilo vytěžit stromy z Okrouhlíku, což je kopec mezi Stříteží a Partutovicemi," uvedl k probíhajícím pracím starosta Stříteže Petr Pajdla.

Přestože kůrovec na majitele lesů nečeká a dál postupuje, starosta věří, že valnou většinu z vytyčených obranných prací už mají ve Stříteži za sebou.

„Objevují se sice i nová místa, ale asi osmdesát až devadesát procent napadených stromů v katastru obce už máme vytěžených," konstatoval.

Pracovali o víkendech

Také Střítež v posledních dnech přistoupila k naléhání na vlastníky pozemků, aby proti šířícímu se broukovi, který napadá i kmeny stromů mladších čtyřiceti let, začali bojovat.

„Hodně majitelů během posledních víkendů v lese docela intenzivně pracovalo. Nejen místní rozhlas, ale i informace ze sdělovacích prostředků udělaly své. Dost lidí tomuto problému přikládá značný důraz," dodal Petr Pajdla.

Ze zhruba čtrnácti set hektarů katastru obce zaujímají lesy přibližně jednu třetinu.

„Jedná se o rozlehlé prostory, které jsme do dvou let povinni zalesnit, půjde tedy o velké finanční náklady. Nyní v této souvislosti musíme schválit rozpočtové opatření. I když jsme v rozpočtu obce nepočítali s takovými výnosy z prodeje lesa, výdaje na nové zalesnění určitě převýší příjem. Do budoucna tedy musíme počítat i s finančními ztrátami," poznamenal starosta Petr Pajdla.

Na výrazném rozšíření kůrovce na Hranicku má velký vliv suché počasí. Přestože se brouk v oblasti vyskytuje už několik let, situace se výrazně zhoršila po letošním srpnu. Inspektoři životního prostředí i další odborníci ji označili za kalamitní.