VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Lidé neví, jak s chlebem zacházet, tvrdí držitel známky Moravská brána

Potštát – Nedávno skončené Třetí farmářské trhy v Hranicích neměly jen upozornit na nabízené regionální zemědělské či řemeslné produkty, ale také zviditelnit vůbec první držitele certifikační známky „Moravská brána regionální produkt".

26.5.2012
SDÍLEJ:

Karel Fojtík (vlevo) přebírá certifikační známku Moravská brána regionální produkt na farmářských trzích v Hranicích.Foto: DENÍK/Pavel Mašlaň

Jedním z oceněných byl také Karel Fojtík, majitel pekárny v Potštátu, která ocenění získala za produkci Potštátského chlebu. Karel Fojtík si při nedávné prezentaci prý sice vyslechl spoustu chvály, na druhou stranu však i několik stížností. „Stejně tak jsem zjistil, že někteří lidé nemají ani ty nejzákladnější informace o tom, jak s chlebem zacházet," řekl hlavně k často špatnému způsobu krájení.

S velkým „P" na spodní straně 

Majitel potštátské pekárny se rozhodl, že ke stylizovanému písmenu „M" a lomenému oblouku brány, které se v nové značce Moravská brána regionální produkt ukrývají, bude své označení mít od příštího měsíce také Potštátský chléb. Karel Fojtík se na trzích totiž setkal i s lidmi, kteří za „Potštát" možná i kvůli záměru obchodníků považovali chléb, jenž byl úplně jiného původu.

„Jako opatření proto zavádíme od začátku června své označení. Na spodní straně chleba bude vyraženo písmeno „P". Tím pádem zákazníci nebudou váhat, zda jde o Potštát, nebo ne," uvedl majitel pekárny.

Jak je to se stářím chleba?

Na farmářských trzích v Hranicích si vyslechl také kritiku ke stáří chlebu. Někteří lidé totiž tvrdí, že koupený chléb není zrovna nejčerstvější. Podle Karla Fojtíka je ale v takovém případě chyba na straně prodejců.

„Nikdy se nestalo, že by byl z pekárny expandován byť jen den starý chleba. To můžu zodpovědně potvrdit. Avšak to, jestli náhodou obchodníci neprodají chléb o den později, už my neovlivníme," konstatoval.

Těžké pekařské začátky

Karel Fojtík v minulosti příliš intenzivní vztah k pekařství neměl. K oboru načichl spíše jen shodou okolností.

„Dříve jsem pracoval v zemědělském družstvu v Partutovicích a pekárnu jsem koupil až v roce 1995 od pana Prokeše, bývalého majitele. Ten za mnou přišel s tím, jestli bych to od něj nechtěl koupit," vzpomíná současný vlastník na sedmnáct let starou příhodu.

Podle svých slov chtěl po revoluci začít s podnikáním, i když s pekařinou žádné zkušenosti neměl.

„S tímto oborem jsem dříve opravdu neměl nic společného. Šel jsem tak do obrovského rizika. Pekárna navíc byla před krachem, protože odběr pečiva v okolních vesnicích a v Hranicích byl malý," doplnil.

Jeho začátky v branži tak nebyly úplně ideální.

„Musel jsem si pomoci různými úvěry. Pekárna začala vydělávat až v době, kdy jsme rozšířili služby z Hranicka směrem na Odersko," uvedl dále Karel Fojtík s tím, že postupem času se zmodernizovaly technologické prostředky, které by se na kvalitě regionálního produktu měly také projevit.

Majitel potštátské pekárny Karel Fojtík radí, jak správně skladovat chléb:

Nejvhodnější skladování chlebu je při teplotě 20 – 25 stupňů. Chléb by měl být zabalený do čisté utěrky a uložený do vhodné nádoby (chlebníku). Pak může dýchat a nevysychá. Nikdy jej nedávejte do ledničky. Vedle tupého nože jsou největším nepřítelem chleba umělohmotné tašky a sáčky. Na krájení je nejlépší použítí malého ručního kráječe. Nůž, který se otáčí, tak spolehlivě nakrájí i teplý chléb.

Autor: Pavel Mašlaň

26.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 12 200 Kč Uklízeči a pomocníci v administrativních objektech Úklidový pracovník/ce (OZP). Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč, mzda max. 12500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní místo vyhrazené zaměstnavatelem pro osoby se zdravotním postižením dle § 80, zákona č. 435/2004 Sb. Pracovní doba je na ranní směny., , Náplň práce:, úklid kanceláří a přilehlých prostor, , Nabízíme:, možnost zkráceného úvazku po dohodě se zaměstnavatelem, , Zájemci se mohou hlásit u k ontaktní osoby - pan Jaroslav Jelínek:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: personalista@bryvecasta.cz;, - telefonicky na čísle 734 240 502;, - osobně (pouze po předchozí telefon. dohovoru), Pozn.: Na uvedenou adresu pracoviště nechodit, kontaktní osoba sídlí na jiné adrese.. Pracoviště: Bryvecasta s.r.o. - pracoviště hranice, tř. kpt. jaroše, Kpt. Jaroše, č.p. 1186, 753 01 Hranice 1. Informace: Jaroslav Jelínek, +420 734 240 502. Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 15 000 Kč Pomocníci v kuchyni Pomocná síla do kuchyně. Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní doba od 9.30 -21.30hod. na směny; Po dohodě nástup možný ihned., , Náplň práce:, pomocné práce v kuchyni restaurace- umývání nádobí, příprava zeleniny a příloh. , , Požadujeme: , Praxi - výhodou; dobrou pracovní morálku, ochotu pracovat na směnný provoz, zdravotní průkaz podmínkou., , Nabízíme:, stravování , , Zájemci se mohou hlásit u kontaktní osoby - paní Ludmila Šebestová:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: prace@najizni.cz;, - telefonicky (Po - Pá 08,00 - 12,00hod.) na čísle 581 218 284;, - osobně (Po, Stř, Pá 08,00 - 12,00hod.) na recepci, SLYART a.s. - pracoviště Přerov, Restaurace Na Jižní, Jižní čtvrť III č.p. 2908/12, 750 02 Přerov 2. Pracoviště: Slyart a.s. - pracoviště přerov, Jižní čtvrť III, č.p. 2908, 750 02 Přerov 2. Informace: Ludmila Šebestová, +420 581 218 284. Výroba - Výroba Seřizovači 20 000 Kč Seřizovači a obsluha ostatních obráběcích strojů (kromě dřevoobráběcích) Dělník/ce ve výrobě - seřizovač. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Nástup možný IHNED., , Požadujeme:, zručnost; zodpovědnost; spolehlivost; schopnost týmové práce; manuální a fyzická zdatnost; strojní zaměření výhodou; průkaz VZV, vazačský a jeřábnický průkaz výhodou (možné doškolení), , Nabízíme:, Příspěvek na stravování; penzijní příspěvek, , Zájemci se mohou hlásit u kontaktní osoby - paní Moniky Kaňkové:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: monika.kankova@metalplast.cz;, - telefonicky (08,00 - 14,00hod.) na čísle 581 726 212;, - osobně (v pracovní dny 08,00 - 14,00hod.) na adrese: MetalPlast Lipník n. B. a.s., Seminárka č.p. 109/1, 751 31 Lipník nad Bečvou, Pozn.: při osobním kontaktu vždy uchazeč předloží výtisk životopisu (CV). Pracoviště: Metalplast lipník n. b. a.s., Seminárka, č.p. 109, 751 31 Lipník nad Bečvou. Informace: Monika Kaňková, +420 581 726 212. Výroba - Výroba Seřizovači 22 000 Kč Seřizovači a obsluha číslicově řízených strojů Obsluha CNC. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 22000 kč, mzda max. 26000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadavky:, praxe v kovoobrábění, , Nabízíme:, stravenky; 5 týdnů dovolené, , Zájemci se mohou hlásit u kontaktní osoby - pan Jiří Pitner:, - zasláním životopisu (CV) na e-mail: dsp@dspprerov.cz;, - telefonicky (Po - Pá 07,00 - 15,00hod.) na čísle 581 209 050;, - osobně (každé pondělí od 10,00hod.) na adrese místa výkonu práce, , Místo výkonu práce: DSP Přerov, spol. s r.o., Kojetínská č.p. 2900/51, 750 02 Přerov 2. Pracoviště: Dsp přerov, spol. s r.o., Kojetínská, č.p. 2900, 750 02 Přerov 2. Informace: Jiří Pitner, +420 581 209 050.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Autorka historického románu Vladislav II. Nečekaný vzestup zavrženého dědice Jaroslava Černá.
2

Novou knihou Jaroslavy Černé měl v ruce i brazilský 3D designér

Shromáždění k výročí 17. listopadu.
9

Jak jsme se změnili 1989–2018

Tisíceré ne Babišovi a jízda nejdelším železničním tunelem: zhlédněte videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pátek 16. listopadu 2018.

Ústí hledá po podzimní "depce" nového trenéra. Oslovilo i Žingora

Byl to smutný podzim. Ještě před jeho začátkem opustil fotbalový klub z Ústí u Hranic úspěšný trenér Radim Žingor, po něm následovalo hned několik opor základní sestavy.

Bleskurychle rozhádaný Krumlov a vtip, který se stal skutečností: videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve dnech 14. a 15. listopadu 2018.

Čepice a bundy do akce! Víkend bude chladný, rána mrazivá

Na denní teploty okolo 20 stupňů Celsia můžeme o víkendu zapomenout.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT