Druhého ročníku setkání osob s transplantovaným srdcem se zúčastnilo osmnáct pacientů.

„Jsem tři měsíce po transplantaci srdce a na podzim se chystám na tenisový turnaj Roland Garros v kategorii nad pětapadesát let," prozradil svůj smělý plán jeden ze zúčastněných pacientů.

Za zrodem myšlenky každoročního setkávání stojí dvojice František Kmínek a Zdeněk Pecka, kteří rovněž transplantaci srdce podstoupili. Před rokem přijelo do Teplic sedm osob s takovou zkušeností, letos už jich bylo osmnáct.

V neděli dopoledne se s nimi v sanatoriu Moravan sešla ředitelka lázní Irena Vašicová či Lenka Špinarová, která je přednostkou první interní kardioangiologické kliniky ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně.

Právě mezi teplickými lázněmi a touto brněnskou nemocnicí či kardiochirurgickými pracovišti na Moravě funguje dlouhodobá a úzká spolupráce.

„S transplantacemi srdce jsme začali v roce 1992 dosud jsme provedli 447 operací," konstatovala lékařka Lenka Špinarová k historii těchto specifických operací v brněnském zdravotnickém zařízení a vyjádřila potěšení nad možností setkat se s pacienty v jiném než nemocničním prostředí.

První kardiorehabilitační ústav v ČR

Účastníci akce, kteří byli ubytovaní v sanatoriu Moravan, si od pátku do neděle mohli vyzkoušet různé procedury, plavání v bazénu nebo procházku s nordic walkingovými hůlkami k Hranické propasti.

Skutečnost, že setkání osob s transplantovaným srdcem proběhla právě v lázních Teplice nad Bečvou, není náhodná. Právě lázně na Hranicku patří mezi kardiorehabilitační centra, která poskytují rehabilitaci pacientům po kardiochirurgických operacích.

Tamní odborný léčebný ústav pro kardiorehabilitaci je prvním zařízením tohoto druhu v České republice.

„Doufáme, že příští rok se sjede ještě více účastníků a započatá tradice se stane příjemnou událostí v životě osob s transplantovaným srdcem," podotkla k příštímu setkání marketingová manažerka teplických lázní Yveta Sommerová.